28 Δεκέμβριος 2013, 15:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:43

Ποιος κρύβεται πίσω από το σαμποτάζ σε Coca cola light και Nestea

  • Ποιος κρύβεται πίσω από το σαμποτάζ σε Coca cola light και Nestea

Ποιος κρύβεται πίσω από το σαμποτάζ σε Coca cola light και Nestea, αποκαλύπτει η ΕΛ.ΑΣ. Τι λέει η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ

Τα φυλακισμένα μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» είναι οι εμπνευστές του σχεδίου «Πράσινη Νέμεσις». Αυτό επισημαίνουν με δηλώσεις τους στην «Κ» αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν την ευθύνη της έρευνας για την υπόθεση. Παραλληλίζουν μάλιστα το σχέδιο «Πράσινη Νέμεσις» με το επονομαζόμενο σχέδιο «Φοίνικας» που είχε τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές Ιουνίου με την ανατίναξη του Ι.Χ. της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού, Μαρίας Στέφη. Εξάλλου, την ευθύνη για το σαμποτάζ σε προϊόντα της Coca-Cola και της Nestlé ανέλαβε η Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία - FAI, η οποία υπέγραφε (μαζί με τη «Συνωμοσία») και τις προκηρύξεις ανάληψης ευθύνης των ενεργειών του σχεδίου «Φοίνικας».

Αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι η εντολή για την ενεργοποίηση του σχεδίου «Πράσινη Νέμεσις» δόθηκε μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου κρατούνται τα μέλη του σκληρού πυρήνα (σύμφωνα με τη φρασεολογία της ΕΛ.ΑΣ.) της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Το ίδιο είχαν επισημάνει και στην περίπτωση του σχεδίου «Φοίνικας», αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι ο ένας από τους συλληφθέντες για την απόπειρα επίθεσης στον τέως διοικητή της Αντιτρομοκρατικής Δ. Χωριανόπουλο, ο 30χρονος Σπ. Μ., είχε συναντηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού με τον έγκλειστο για συμμετοχή στη «Συνωμοσία» Χρ. Τσάκαλο, λίγες ημέρες πριν από την αποστολή του δέματος-βόμβας. Οι αστυνομικοί εντάσσουν στο νέο τρομοκρατικό εγχείρημα την ανάρτηση στο Διαδίκτυο ενός βίντεο αλλά και τη δημιουργία νέας ιστοσελίδας, που (και τα δύο) προπαγανδίζουν τις ενέργειες του σχεδίου «Φοίνικας» και της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Αξίζει να σημειωθεί ότι το σπικάζ στο εν λόγω βίντεο έχει κάνει ο Χρ. Τσάκαλος!

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα το σαμποτάζ σε αναψυκτικά, η προκήρυξη που ταχυδρομήθηκε τη Δευτέρα στο zougla.gr και την εφημερίδα Espresso (μαζί με ένα δείγμα αναψυκτικού νοθευμένου με υδροχλωρικό οξύ) αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η ενέργεια σηματοδοτεί την έναρξη του επόμενου project συντονισμού άτυπων ομάδων και πυρήνων της FAI». Επίσης, κάνει ονομαστική αναφορά σε οργανώσεις οικοτρομοκρατίας όπως η ΕLF (Earth Liberation Front) και ΑLF (Animal Liberation Front) λέγοντας συγκεκριμένα ότι «η FAI ανοίγει μια προοπτική προσκαλώντας τους συντρόφους της αντιπολιτισμικής τάσης και τους πυρήνες άμεσης δράσης ELF και ALF σε μια γενικευμένη διεθνή εκδίκηση και επίθεση ενάντια στους δολοφόνους της ζωής μας». Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούνιο ο προφυλακισμένος για συμμετοχή στη «Συνωμοσία» και τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης Γιάννης Μιχαηλίδης είχε αναρτήσει επιστολή στην οποία καλούσε σε «σαμποτάζ στις τεχνοεπιστημονικές υποδομές του πολιτισμού», στέλνοντας ταυτόχρονα αγωνιστικούς χαιρετισμούς «στους πυρήνες διεθνών δικτύων των ALF και ELF» καθώς και τη FAI.

Στη Μ. Βρετανία

Παρόμοιο περιστατικό (σαμποτάζ σε καταναλωτικά προϊόντα) έχει καταγραφεί τον Σεπτέμβριο του 2011 στη Μ. Βρετανία. Στόχος της επίθεσης ήταν τότε η φαρμακοβιομηχανία Reckitt Benckiser, καθώς άγνωστοι είχαν νοθεύσει σκευάσματα του παυσίπονου φαρμάκου Nurofen με αντιψυχωτικά χάπια Seroquel XL. Tότε, η φαρμακοβιομηχανία είχε υποχρεωθεί να αποσύρει προϊόντα, όπως εξάλλου έκανε και η Coca-Cola (η οποία σημειωτέον εμφιαλώνει για λογαριασμό της Nestlé και το προϊόν Nestea). Ηδη από την Τρίτη η εταιρεία ανακοίνωσε ότι απομακρύνει από τα ράφια τις πλαστικές συσκευασίες CocaCola Light 500 ml και Nestea όλων των γεύσεων για προληπτικούς λόγους. Σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση της «Κ», η απόσυρση βρισκόταν και χθες σε εξέλιξη καθώς λόγω της αργίας των Χριστουγέννων η απομάκρυνση των προϊόντων δεν είχε ολοκληρωθεί.

Η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ

Ο ΕΦΕΤ, μετά από σχετική ενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία για σχεδιαζόμενη απόπειρα επιμόλυνσης τροφίμων με υδροχλωρικό οξύ, καλεί τους καταναλωτές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να μην προβούν στην προμήθεια και κατανάλωση των κάτωθι προϊόντων: «COCA-COLA LIGHT» σε πλαστική συσκευασία PET των 500ml ανεξαρτήτως παρτίδας και  «NESTEA» όλες οι γεύσεις σε πλαστικές συσκευασίες PET των 500ml και ανεξαρτήτως παρτίδας.

Παράλληλα, ο ΕΦΕΤ καλεί τις επιχειρήσεις οι οποίες διαθέτουν στον τελικό καταναλωτή τα ανωτέρω προϊόντα να τα απομακρύνουν άμεσα από το χώρο πώλησης.

Σε σχετική ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, σημειώνεται ότι η εταιρεία η οποία διακινεί στην ελληνική αγορά τα εν λόγω προϊόντα έχει αρχίσει την προληπτική απομάκρυνσή τους, συνεργάζεται δε εποικοδομητικά με την Ελληνική Αστυνομία και τον ΕΦΕΤ, συμβάλλοντας έτσι και αυτή στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του θέματος.

Από την πλευρά της, η Coca-Cola με σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι ήδη υλοποιεί την διαδικασία προληπτικής απομάκρυνσης πλαστικών συσκευασιών PET 500 ml των προϊόντων Coca-Cola light και Nestea (όλων των γεύσεων) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Από την πρώτη στιγμή, η εταιρεία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες ερευνούν εξονυχιστικά την υπόθεση για τη διαλεύκανσή της.

Η προληπτική απομάκρυνση πραγματοποιείται σε συνέχεια προειδοποίησης που εστάλη σε ενημερωτικό site και εφημερίδα και που αφορούσε σε μικρή ποσότητα μεμονωμένων πλαστικών μπουκαλιών PET 500 ml των προϊόντων Coca-Cola light και Nestea (όλων των γεύσεων), σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τα προϊόντα Coca-Cola light και Nestea συνεχίζουν να διατίθενται κανονικά σε όλες τις άλλες συσκευασίες. Η προληπτική απομάκρυνση αφορά στις συσκευασίες πλαστικών μπουκαλιών 500 ml των προϊόντων Coca-Cola light και Nestea (όλων των γεύσεων) στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης. Η Coca-Cola θα συνεχίσει να διατηρεί ανοιχτή επικοινωνία με τους καταναλωτές στο νούμερο 80011-55800, χωρίς χρέωση, ενώ ταυτόχρονα παραμένει στη διάθεση των αρχών για άμεση συνεργασία σε ό,τι αφορά στην διαχείριση της υπόθεσης.

Πηγή: kathimerini.gr - pygmi.gr