27 Μάιος 2018, 16:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μάιος 2018, 16:31

37ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας: Γιορτή πολιτισμού και παράδοσης στο Βούπερταλ (βίντεο)

Η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού, αυτό το Σάββατο χτύπησε δυνατά στην γερμανική πόλη Βούπερταλ, στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Το 37ο Φεστβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ), άνοιξε τις πύλες του και υποδέχθηκε εκατοντάδες νέους –και όχι μόνο– που έστειλαν και φέτος ένα βροντερό μήνυμα πολιτισμού και παράδοσης. 

Η προώθηση και η προβολή του πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου αναδείχθηκε μέσα από τη χθεσινή εκδήλωση, που αποτελεί πλέον θεσμό για τους Πόντιους που ζουν σε χώρες της Ευρώπης (το πρώτο φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 1981 στο Αννόβερο). 

Κορυφαία στιγμή του φεστιβάλ και φέτος ήταν χωρίς αμφιβολία η εντυπωσιακή είσοδος των 1.500 νέων χορευτών στην αρένα της Uni Halle του Βούπερταλ. Στο κλειστό αθλητικό κέντρο έγινε... σεισμός όταν οι Πόντιοι χορευτές άνοιξαν την αυλαία με τον ομαδικό χορό Εμπροπίσ’ (ομάλ Κερασούντας). 

Ο ρυθμός της ποντιακής λύρας σε συνδυασμό με το καθαρό βλέμμα των παιδιών και των νέων που με υπερηφάνεια φορούν την ποντιακή φορεσιά και διατηρούν την παράδοση, ξεσήκωσαν τους θεατές στην Uni Halle. Για ακόμη μια χρονιά, η δυναμική της νεολαίας και ευρύτερα των ποντιακών συλλόγων του εξωτερικού, ήταν έκδηλη στη διάρκεια της εκδήλωσης, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον του ποντιακού ελληνισμού. 


Πλάνα από την έναρξη του φεστιβάλ

Συλλογοι
Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ26
ΜΑΙΟΣ
2018
18:00
Αφιερώνεται στον κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλο.