27 Μάιος 2018, 14:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μάιος 2018, 13:56

Συμφωνία Τουρκίας με Gazprom για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου

  • Συμφωνία Τουρκίας με Gazprom για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου
    (Φωτ.: EPA / Sergei Ilnitsky)

Ο αγωγός φυσικού αερίου, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται. Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ήρθε σε συμφωνία με την τουρκική κυβέρνηση για το έργο και οι δύο πλευρές υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας.

Τα έργα είχαν σταματήσει, λόγω διαμάχης της Gazprom με την Τουρκία για την άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου.

Η τουρκική κρατική εταιρεία BOTAS θα αναλάβει την κατασκευή του έργου, όπως ανακοίνωσε η ρωσική εταιρεία. Η συμφωνία αυτή «επιτρέπει να προχωρήσουμε σε πρακτικά βήματα για την πραγματοποίηση του πρότζεκτ», αναφέρεται ακόμα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε χθες σε ομιλία του στο ζήτημα αυτό, τονίζοντας πως οι Gazprom και BOTAS διευθέτησαν μια μακροχρόνια δικαστική διαμάχη, σχετικά με τις τιμές εισαγωγής του φυσικού αερίου το 2015 και το 2016. Η Τουρκία ζητούσε μια μείωση της τάξης 10,25%, η οποία είχε συμφωνηθεί το 2014, όταν αποφασίστηκε η κατασκευή του αγωγού Turkish Stream, αλλά δεν είχαν μπει επίσημα υπογραφές για το θέμα αυτό,

Τελικά, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, όπου η Gazprom θα επιστρέψει αναδρομικά το ποσό της έκπτωσης 10,25%  για την αγορά αερίου για το 2015 και το 2016. Αυτό το ποσό ανέρχεται στο ένα εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, και το οποίο θα δοθεί άμεσα, πριν τις εκλογές στις 24 Ιουνίου. Η ρωσική εταιρεία επιβεβαίωσε τη συμφωνία, χωρίς να αναφερθεί στις λεπτομέρειες.

Η συμφωνία Ρωσίας και Τουρκίας για τον αγωγό φυσικού αερίου περιλαμβάνει δύο σκέλη, την διανομή αερίου στην τουρκική αγώνα και την μεταφορά αερίου στις χώρες της νότιας και νοτιοανατολικής Ευρώπης. Έτσι, θα μειωθεί η εξάρτηση της Ρωσίας από την Ουκρανία για τη διανομή φυσικού αερίου. Η Gazprom ολοκλήρωσε τον Απρίλιο το υποθαλάσσιο κομμάτι του Turkish Stream και το αέριο αναμένεται να αρχίσει να διανέμεται μέσω αυτού τον Δεκέμβριο του 2019.