27 Μάιος 2018, 10:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μάιος 2018, 10:26

Πέθανε ο αστροναύτης Άλαν Μπιν – Ο τέταρτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη

  • Πέθανε ο αστροναύτης Άλαν Μπιν – Ο τέταρτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη
    Ο Άλαν Μπιν κατά την αποστολή του στον Skylab, τον πρώτο διαστημικό σταθμό των ΗΠΑ (φωτ.: NASA)

Το Σάββατο έφυγε από τη ζωή ο Άλαν Μπιν, ο τέταρτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη. Ο Αμερικανός αστροναύτης ήταν άρρωστος τις τελευταίες εβδομάδες και απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειάς του, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Nasa.

Υπήρξε πιλότος δοκιμών του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και μετά τη σύνταξή του το 1981 αφοσιώθηκε στη ζωγραφική.

Ο Άλαν Μπιν είχε γεννηθεί στις 15 Μαρτίου του 1932 στο Γουίλερ του Τέξας και ταξίδεψε δύο φορές στο διάστημα. Το 1969 ήταν μέλος της αποστολής του Apollo 12, κατά την οποία περπάτησε στο φεγγάρι. Τέσσερα χρόνια αργότερα ταξίδεψε ως διοικητής του δευτέρου πληρώματος που πήγαινε στον Skylab, τον πρώτο διαστημικό σταθμό των ΗΠΑ. Μάλιστα, τότε έκανε ένα νέο ρεκόρ για την εποχή του όσον αφορά τη διάρκεια πτήσεων εκτός ατμόσφαιρας, με περισσότερες από 59 ημέρες και 39.268.000 χιλιόμετρα.

Τα θέματα των έργων που έκανε μετά την συνταξιοδότησή του συνδέονται με τις διαστημικές του κατακτήσεις. «Όλοι οι καλλιτέχνες έχουν τη γη ή την φαντασία τους ως πηγή έμπνευσης για τους πίνακές τους», είχε πει το 1994 στους New York Times, για να συμπληρώσει αμέσως: «Εγώ έχω τη γη και την φαντασία μου και είμαι ο πρώτος που έχει επίσης το φεγγάρι».

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.