27 Μάιος 2018, 08:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μάιος 2018, 08:57

Μουν: Ο Κιμ θέλει να συναντήσει τον Τραμπ – Θετικός ο Αμερικανός πρόεδρος

  • Μουν: Ο Κιμ θέλει να συναντήσει τον Τραμπ – Θετικός ο Αμερικανός πρόεδρος
    (Φωτ.: Twitter / TheBlueHouseKR)

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο συνάντησης του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Ντόναλντ Τραμπ στις 12 Ιουνίου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Το Σάββατο ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας συναντήθηκε αιφνιδίως με τον Μουν Τζε Ιν, όπου συζήτησαν για την επικείμενη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει δεσμευθεί να συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ και να προχωρήσει σε πλήρη αποπυρηνικοποίηση», δήλωσε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος μετά τη συνάντησή τους.

Το κλίμα στην έκτακτη συνάντηση ήταν ιδιαίτερα φιλικό και οι δυο τους είχαν ειλικρινείς συζητήσεις, όπως ανέφερε ο Μουν Τζε Ιν. Το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η νοτιοκορεάτικη προεδρία, δείχνει τους δύο ηγέτες ευδιάθετους, να χαμογελούν και να αγκαλιάζονται. «Ο Κιμ είπε ότι θα βάλει τέλος στην ιστορία του πολέμου και της αντιπαράθεσης και θα συνεργαστεί για την ειρήνη μέσω μιας επιτυχούς Συνόδου Β. Κορέας-ΗΠΑ», ανέφερε ακόμη ο Νοτιοκορεάτης ηγέτης.

Η πρόταση του Κιμ Γιονγκ Ουν να συναντηθεί με τον Μουν Τζε Ιν αιφνιδίασε τους πάντες στη Δύση, αλλά φάνηκε πως οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Παράλληλα, έδειξε τη διάθεση του Βορειοκορεάτη ηγέτη να τηρήσει τις δεσμεύσεις του για αποπυρηνικοποίηση. Ο ρόλος του Νοτιοκορεάτη ηγέτη για να διασωθεί η Σύνοδος της 12ης Ιουνίου στη Σιγκαπούρη είναι σημαντικός.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, πάντως, αν και ανακοίνωσε τη ματαίωση της συνόδου με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε αυτή, περιμένοντας βήματα προόδου από την Πιονγιάνγκ. «Τα πηγαίνουμε πολύ καλά σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο με τη Βόρεια Κορέα. Προχωρά πολύ ωραία. Κοιτάζουμε τη 12η Ιουνίου στη Σιγκαπούρη. Αυτό δεν έχει αλλάξει. Οπότε, θα δούμε τι θα γίνει», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στην ενημέρωση του Μουν Τζε Ιν για τη συνάντηση που είχε με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, αρνήθηκε να δώσει διευκρινίσεις για το πώς η Βόρεια Κορέα θα εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα της ή αν θα επιστρέψει σε διεθνείς εμπειρογνώμονες να επιθεωρήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις.

«Ο Κιμ ανησυχεί για το αν η χώρα του μπορεί σίγουρα να εμπιστευτεί τις ΗΠΑ στην υπόσχεση για τερματισμό των εχθρικών σχέσεων και την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας, αν προχωρήσουν με την αποπυρηνικοποίηση. Στη Σύνοδο Ν. Κορέας-ΗΠΑ, Ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να τερματίσουν ξεκάθαρα τις εχθρικές σχέσεις και να βοηθήσουν τη Βόρεια Κορέα να επιτύχει οικονομική ευημερία, αν η Β. Κορέα προχωρήσει στην αποπυρηνικοποίηση», επισήμανε ο Νοτιοκορεάτης ηγέτης.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας πριν αρθούν οι κυρώσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Νοτιοκορεάτη αξιωματούχο, τα δύο κράτη της κορεατικής χερσονήσου συζητούν μια πιθανή δέσμευση μη επίθεσης από τις ΗΠΑ προς τη Βόρεια Κορέα και την έναρξη συνομιλιών για την σύναψη μιας ειρηνευτικής συνθήκης, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της Πιονγιάνγκ, όσον αφορά την ασφάλεια, πριν από τη διεξαγωγή της συνόδου ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας.

«Για την επιτυχία της συνόδου κορυφής, εξετάζουμε σε επίπεδο εργασίας διάφορους τρόπους για τη διάλυση των ανησυχιών της Βόρειας Κορέας όσον αφορά την ασφάλεια. Σε αυτό περιλαμβάνεται ο τερματισμός των εχθρικών σχέσεων, μια αμοιβαία δέσμευση μη επίθεσης, η έναρξη συνομιλιών για μια ειρηνευτική συνθήκη που θα αντικαταστήσει την σημερινή ανακωχή», ανέφερε ο αξιωματούχος, που πρόσθεσε ότι τα δύο κορεατικά κράτη έχουν επίσης συνομιλίες για τριμερή κήρυξη του τέλους του Πολέμου της Κορέας του 1950-53, αλλά ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία για μια τριμερή σύνοδο κορυφής.

«Το μονοπάτι για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση και την ειρήνη ποτέ δεν ήταν εύκολο», παραδέχθηκε από την πλευρά του ο Μουν Τζε Ιν. «Είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε», συμπλήρωσε. Βόρεια και Νότια Κορέα θα έχουν νέο γύρο συζητήσεων την 1η Ιουνίου, σε υψηλό επίπεδο.