26 Μάιος 2018, 20:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μάιος 2018, 20:20

«Με το διωγμό στην ψυχή»: Η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας τίμησε τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων (φωτο)

  • «Με το διωγμό στην ψυχή»: Η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας τίμησε τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων (φωτο)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 23 Μαΐου, στο κατάμεστο δημοτικό θέατρο Νάουσας η εκδήλωση «Με το διωγμό στην ψυχή» της Ευξείνου Λέσχης Χαρίεσσας σε συνεργασία τον Δήμο Ηρωικής Πόλεως Νάουσας και την Έδρα Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ.

Η εκδήλωση είχε καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα και για το λόγο αυτό αφιερώθηκε «σε όλα τα παιδιά, θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να γίνουν μαθητές και να παίξουν στις αυλές των σχολείων καθώς και σε όλους τους νέους που  βρίσκονται στα θρανία σήμερα και χαίρονται το φανταστικό πλεονέκτημα της ειρήνης και της δημοκρατίας, το δικαίωμα στη μόρφωση».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν με ομιλίες ο Θεοδόσης Κυριακίδης, δρ Ιστορίας, επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ με θέμα εισήγησης «Το τραύμα η μνήμη και η διαχείριση τους», ο Φώτης Κουτσουπιάς, δρ Νεοελληνικής Ιστορίας, συγγραφέας και πρώην σχολικός σύμβουλος, με θέμα εισήγησης «Το εκπαιδευτικό σύστημα στον Πόντο», η Σοφία Αμπερίδου, ζωγράφος-αγιογράφος, πτυχιούχος του τμήματος Ελληνικός Πολιτισμός του ΕΑΠ με θέμα εισήγησης «Το βλέμμα της προσφυγιάς».

Στα σχολεία που συμμετείχαν απονεμήθηκαν αναμνηστικές πλακέτες και βιβλία του δρ Θεοδόση Κυριακίδη. Επίσης, σε κάθε μαθητή δόθηκε ένα συμβολικό αναμνηστικό. Στο συντονισμό και την παρουσίαση ήταν ο δημοσιογράφος Φόρης Πεταλίδης, ενώ την εκδήλωση «έντυσαν» μουσικά μέλη των τμημάτων λύρας και χορωδίας της Ευξείνου Λέσχης Χαρίεσσας.

  • Φωτογραφίες: Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας.
Gallery
Εκδηλωσεις