26 Μάιος 2018, 17:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μάιος 2018, 17:58

84χρονος Τουρκοκύπριος καυχιέται για εκτελέσεις αιχμαλώτων το 1974

  • 84χρονος Τουρκοκύπριος καυχιέται για εκτελέσεις αιχμαλώτων το 1974
    Ο 84χρονος Τουρκοκύπριος που περιέγραψε, σε συνέντευξή του, τις σφαγές Ε/κ το καλοκαίρι του 1974

Σάλος έχει προκληθεί στην Κύπρο μετά τη δημοσιοποίηση της ιστορίας ενός 84χρονου Τουρκοκύπριου, ο οποίος με περηφάνια καυχιόταν σε τηλεοπτική εκπομπή πως ήταν αυτός που συνόδευσε τον τουρκικό στρατό ως τη «μύτη» της Καρπασίας και ταυτόχρονα –χωρίς ίχνος μετάνοιας– ισχυρίστηκε πως όταν είδε πολλούς Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους, πρόθεσή του ήταν να τους «καθαρίσει» όλους.

Η κυβέρνηση της Κύπρου δεν σκοπεύει να αφήσει «αναπάντητη» την προκλητική και σοκαριστική μαρτυρία του 84χρονου (τότε μέλους της ΤΜΤ) για εκτελέσεις Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων το 1974 στη Μεσαορία.

Ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, μιλώντας στην εκπομπή «Ατζέντα» του ραδιοσταθμού Active, χαρακτήρισε «προκλητικές, κυνικές και απαράδεκτες που παραπέμπουν σε στυγνούς εγκληματίες» τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει διαβήματα σε διεθνείς οργανισμούς και θα συμβουλευτεί τον γενικό εισαγγελέα κατά πόσο αυτές οι δηλώσεις αποτελούν παραδοχή για εγκλήματα πολέμου. «Αναλόγως θα κάνουμε όσα πρέπει για να υπερασπιστούμε τη μνήμη όσων αγωνίστηκαν για την πατρίδα αλλά και τη νομιμότητα», υπογράμμισε ο Β. Πάλμας. 


Ο Β. Πάλμας για τις σοκαριστικές αποκαλύψεις του Τ/κ

Την προσεχή Τρίτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Προεδρικό για να εξεταστεί κατά πόσο θα χρησιμοποιηθούν μηχανισμοί των Ηνωμένων Εθνών και του Ερυθρού Σταυρού, ώστε να υποδείξει τάφους αιχμαλώτων ο εν λόγω Τουρκοκύπριος. 

Στην ηλεκτρονική του έκδοση ο Φιλελεύθερος της Κύπρου, επισημαίνει ότι το θέμα, το οποίο δημοσιεύει στη στήλη του στην εφημερίδα Αφρίκα ο Τ/κ δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ, πήρε μεγάλες διαστάσεις μετά τα όσα υποστήριξε σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ο ηλικιωμένος άντρας. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα tourkikanea.gr, που έκανε μετάφραση της συνέντευξης, ο 84χρονος άντρας αποκαλούσε τους Ελληνοκύπριους ως «γκιαούρηδες», ενώ όπως είπε στον δημοσιογράφο που του πήρε συνέντευξη, αυτός ήταν που «κανόνιζε», όπως ισχυρίστηκε, τους αιχμάλωτους.


Η επίμαχη συνέντευξη του Τουρκοκύπριου

Συνεχίζοντας με προκλητικό και κυνικό τόνο, και απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως δεν αισθανόταν καμία μετάνοια, ενώ όπως αποκάλυψε του «άνοιγε η όρεξη» καθώς τα εξιστορούσε. Μεταξύ άλλων είπε ακόμη πως το να σκοτώνει, ήταν για αυτόν ένα είδος… τέχνης.

  • Πηγή: philenews.com.