26 Μάιος 2018, 13:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μάιος 2018, 13:29

Ιρλανδία: Συντριπτικά τα ποσοστά υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων

  • Ιρλανδία: Συντριπτικά τα ποσοστά υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων
    (Φωτ.: EPA / Aidan Crawley)

Ιστορικής σημασίας είναι τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία, καθώς τα exit polls δείχνουν συντριπτική νίκη του «Ναι» στην νομιμοποίηση των αμβλώσεων στην Ιρλανδία. «Θα έλεγα ότι τα exit polls ήταν πολύ ακριβή» στα αποτελέσματά τους, δήλωσε ο Κέβιν Χάμφριζ, του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος στο Reuters.

Ο βουλευτής αναφερόταν στις δύο δημοσκοπήσεις που έγιναν κατά την έξοδο από τις κάλπες, σύμφωνα με τις οποίες ποσοστό μεταξύ του 68 και του 69% των ψηφοφόρων ψήφισε την κατάργηση της 8ης τροπολογίας του Συντάγματος που απαγορεύει τις αμβλώσεις.

Ο Κέβιν Χάμφριζ πρόσθεσε ότι τα πρώτα αυτά αποτελέσματα δείχνουν πως το ποσοστό του «Ναι» στην εκλογική περιφέρεια του Δουβλίνου θα ανέλθει σε περίπου 80%. Τα δύο exit polls έδειξαν ότι το Δουβλίνο θα έχει τα υψηλότερα ποσοστά υπέρ του «Ναι» από όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Ιρλανδίας και ότι αυτά θα ανέρχονται γύρω στο 78%.

Η περιφέρεια αυτή είχε ψηφίσει κατά των αμβλώσεων σε δημοψήφισμα που είχε γίνει το 1983 και έκτοτε υπήρχε η σχετική τροπολογία στο σύνταγμα της χώρας.

Τα αποτελέσματα των exit polls δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας στην κύρια οργάνωση κατά της φιλελευθεροποίησης της ιρλανδικής νομοθεσίας περί αμβλώσεων, η οποία παραδέχθηκε ότι έχασε με συντριπτική διαφορά το χθεσινό δημοψήφισμα.

Ο λαός της Ιρλανδίας «το έβαλε στη ζυγαριά και έγειρε προς τη μία πλευρά. Προφανώς θα προτιμούσα να είχε γείρει προς την άλλη», δήλωσε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE ο Τζον Μακγκέρκ, διευθυντής επικοινωνίας της εκστρατείας «Save the 8th». «Δεν υπάρχει προοπτική να μην περάσει η νομοθεσία (για το δικαίωμα στην άμβλωση)», πρόσθεσε ο Τζον Μακγκέρκ.

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.