26 Μάιος 2018, 09:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μάιος 2018, 09:50

Διαπραγματεύσεων συνέχεια στις Βρυξέλλες για το Σκοπιανό

  • Διαπραγματεύσεων συνέχεια στις Βρυξέλλες για το Σκοπιανό
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Πανάγος)

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας και πΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας, μετά και το αδιέξοδο στις συνομιλίες των δύο υπουργών Εξωτερικών το προηγούμενο διήμερο στη Νέα Υόρκη. Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς επισήμανε πως η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης θα συνεχιστεί, με επαφές των Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ στις Βρυξέλλες.

Τα αγκάθια των συνομιλιών για το Σκοπιανό παραμένουν η χρήση του ονόματος ergo omnes και η αναθεώρηση του συντάγματος.

Οι δύο προϋποθέσεις που έχει θέσει η ελληνική πλευρά από την αρχή της διαπραγμάτευσης δεν φαίνεται να γίνονται αποδεκτές από την πλευρά της πΓΔΜ. Την ώρα που φαίνεται πως προκρίνεται η επιλογή Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία) για τη λύση του ονόματος, οι Σκοπιανοί επαναφέρουν το ζήτημα της διπλής ονομασίας, θέλοντας να μην αλλάξει το όνομα της χώρας στο εσωτερικό. Παράλληλα, δυσκολία υπάρχει και στο θέμα της αναθεώρησης του συντάγματος, προκειμένου να αφαιρεθούν τα σημεία για αλυτρωτισμό, με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη βουλή για πετύχει κάτι τέτοιο.

Οι Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους στις Βρυξέλλες, με την ελπίδα να καταλήξουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, και στη συνέχεια να παραπέμψουν το θέμα στους πρωθυπουργούς Ελλάδας και πΓΔΜ για την επικυρώσουν.