26 Μάιος 2018, 09:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μάιος 2018, 08:58

Süddeutsche Zeitung: Το δίλημμα του Σολτς με την Ελλάδα

  • Süddeutsche Zeitung: Το δίλημμα του Σολτς με την Ελλάδα
    (Φωτ.: EPA / Stephanie Lecocq)

Τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο ελληνικό χρέος και τις διαφορές με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τα μέτρα ελάφρυνσης επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει σε άρθρο της η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Η εφημερίδα του Μονάχου γράφει ότι στο τελευταίο Eurogroup ο Όλαφ Σολτς είπε «όχι» σε δύο βασικές απαιτήσεις του ΔΝΤ σε σχέση με την Ελλάδα.

«Σύμφωνα με κύκλους της ΕΕ ο Σολτς αρνήθηκε να παρατείνει την περίοδο αποπληρωμής των ήδη δοθέντων δανείων στα 15 χρόνια. Κατά τη γερμανική άποψη μία παράταση έως τρία χρόνια θα ήταν αρκετά. Επίσης ο υπουργός Οικονομικών τάχθηκε κατά της απαίτησης του ΔΝΤ να συνδεθούν αυτομάτως οι διευκολύνσεις για το χρέος με τους μελλοντικούς δείκτες ανάπτυξης. Τη σχετική πρόταση είχε υποβάλει η Γαλλία από κοινού με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)».

Συνεπώς, εκτιμά η Süddeutsche Zeitung, «ο Όλαφ Σολτς βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα: από τη μία πλευρά θέλει να συμμετάσχει το ΔΝΤ με κεφάλαια στο ελληνικό δανειακό πρόγραμμα. Από την άλλη πλευρά δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί τις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Ιδιαίτερη σημασία, σε όρους εσωτερικής πολιτικής, έχει το ότι η Ομοσπονδιακή Βουλή είχε συναινέσει στο δανειακό πρόγραμμα μόνο υπό τον όρο ότι θα παρέμενε το ΔΝΤ. Επιπλέον η συμμετοχή του Ταμείου θα έστελνε ηχηρό μήνυμα στις διεθνείς αγορές, οι οποίες θα επιδοκίμαζαν το γεγονός ότι και το Ταμείο θεωρεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος».

  • ΠΗΓΗ: Deutsche Welle.