25 Μάιος 2018, 19:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μάιος 2018, 19:40

Νίμιτς: Δεν έχουμε συμφωνία στο Σκοπιανό – Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν

  • Νίμιτς: Δεν έχουμε συμφωνία στο Σκοπιανό – Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Πανάγος)

Χωρίς λευκό καπνό ολοκληρώθηκε σήμερα και ο δεύτερος κύκλος συνομιλιών των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ στη Νέα Υόρκη για το Σκοπιανό, παρουσία του ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Οι συνομιλίες των Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες.

«Είχαμε συναντήσεις χθες και σήμερα, μιάμιση ημέρα συνομιλιών. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι συζητήσεις ήταν λεπτομερείς, τα θέματα είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν περιοριστεί. Δεν έχουμε ακόμη τελική λύση των θεμάτων, αλλά και οι δυο πλευρές είναι αποφασισμένες να κάνουν αρκετά για την επίτευξη συμφωνίας και εργάζονται σκληρά για να το πετύχουν», δήλωσε ο Μάθιου Νίμιτς.

Οι συζητήσεις των δύο υπουργών θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες, όπως είπε ειδικός διαμεσολαβητής προσθέτοντας ότι «οι συνομιλίες έχουν εντατικοποιηθεί σημαντικά και οι δυο πλευρές έχουν σημαντικές θέσεις και εθνικά συμφέροντα που διακυβεύονται αλλά και οι δυο αναγνωρίζουν την σημασία της επίτευξης συμφωνίας και είναι αποφασισμένοι να το κάνουν».

 

 

Τέλος, απέφυγε να απαντήσει εάν θα υπάρξει συνάντηση των πρωθυπουργών στις αρχές Ιουνίου και πρόσθεσε ότι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ γνωρίζονται και μπορούν να κανονίσουν οτιδήποτε. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών δεν έκαναν δηλώσεις.

Όσον αφορά το θέμα της ονομασίας, στο τραπέζι των συνομιλιών επανήλθε το Republika Severna Makedonija, μαζί με τις επιλογές Nova Makedonija και Gorna Makedonija, που περιλαμβάνονται στις πέντε προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς. Το Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία) φαίνεται να κερδίζει πόντους.