27 Μάιος 2018, 12:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μάιος 2018, 11:20

«Μωμογέρ'»: Ο νέος δίσκος του Απόλα Λέρμι με τραγούδια στην ποντιακή διάλεκτο

  • «Μωμογέρ'»: Ο νέος δίσκος του Απόλα Λέρμι με τραγούδια στην ποντιακή διάλεκτο
    (Φωτ.: Απόλας Λέρμι / facebook)

Ο Απόλας Λέρμι, ο καλλιτέχνης με καταγωγή από την Τόνγια της Τραπεζούντας του Πόντου και μεγαλωμένος στην Κωνσταντινούπολη, επιστέφει στα μουσικά δρώμενα με τη νέα δουλειά του που φέρει τον τίτλο Μωμογέρ'. Όσοι αγαπούν τον Απόλα Λέρμι και τη μαυροθαλασσίτικη μουσική σε αυτό το cd θα δουν μία σύγχρονη διάσταση της μουσικής κουλτούρας της περιοχής. 

Η νέα του δουλειά περιλαμβάνει 13 τραγούδια, τα δύο εξ αυτών στην ποντιακή διάλεκτο

Η τέταρτη προσωπική δουλειά του αναφέρεται στο ποντιακό έθιμο των Μωμόγερων που έφεραν στην Ελλάδα από τον Πόντο οι πρόσφυγες, ένα έθιμο, το οποίο συνεχίζεται να εορτάζεται μέχρι σήμερα στην Τραπεζούντα με την ονομασία «Καλαντάρ» και από πέρσι βρίσκεται στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Με τη βοήθεια του ήχου διαφορετικών μουσικών οργάνων, το Μωμογέρ' θα δώσει στους ακροατές του την ευκαιρία να μεταφερθούν στον χρόνο και να ακουμπήσουν την ιστορία της Μαύρης Θάλασσας μέσα από ένα μυστηριώδες μουσικό ταξίδι.

Όσον αφορά τα κομμάτια που είναι στην ποντιακή διάλεκτο πρόκειται για τα «Μωμοέρια», το οποίο είναι παραδοσιακό τραγούδι της Τραπεζούντας.

Ενώ το άλλο φέρει τον τίτλο «Σ' έναν καρδία απές», τους στίχους του οποίου υπογράφει η διάσημη στην Τουρκία τραγουδίστρια, Ζεϊνέπ Μπασκάν, η οποία όπως και ο Απόλας Λερμί κατάγεται από την Τόνγια Τραπεζούντος.