25 Μάιος 2018, 15:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μάιος 2018, 15:37

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος

  • Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος
    Κόσμος κοιτάζει βιτρίνες στα εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Μπορεί στην Αττική τα εμπορικά καταστήματα να λειτουργήσουν κανονικά τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, στις 28 Μαΐου, ωστόσο δεν θα συμβεί το ίδιο σε όλη τη χώρα. Έτσι στη Χαλκίδα, την Κόρινθο, την Πάτρα, την Καβάλα, τα Τρίκαλα, τις Σέρρες, τη Φλώρινα, στους νομούς της Θεσσαλίας, το Βόλο και σε άλλες περιοχές τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Επισήμως το ίδιο θα συμβεί και στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζητά από την κυβέρνηση να οριστεί η ημέρα ως επίσημη αργία.

Προς το παρόν στη Θεσσαλονίκη ισχύει η απόφαση με αρ.πρωτ. 22/19777/10-5-2002 της Νομαρχίας σύμφωνα με την οποία η εορτή του Αγίου Πνεύματος ορίζεται ημέρα υποχρεωτικής αργίας για τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων.

Πάντως όσοι εργαστούν πλήρες ωράριο, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιο επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογιστεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας. Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (άρθρ. 2 παρ.3 ΝΔ 3755/1955).