25 Μάιος 2018, 16:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μάιος 2018, 16:13

Οι εικόνες του Βαζελώνα, του Περιστερεώτα και της Σουμελά ανταμώνουν ξανά τον Ιούνιο

  • Η λιτάνευση των εικόνων στο Ροδοχώρι Ημαθίας, πριν από έναν μήνα

Το 2018 είναι ένα ιστορικό έτος για τον ποντιακό ελληνισμό και την Ορθοδοξία, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία στις 22 και 23 Απριλίου στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Ημαθίας «αντάμωσαν» οι τρεις ιερές εικόνες του Πόντου, της Παναγίας Σουμελά, του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα και του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.

Οι τρεις εικόνες θα βρεθούν ξανά μαζί στον Ελλήσποντο Κοζάνης, στις 23 και 24 Ιουνίου στη μονή του Βαζελώνα.

Ποτέ στην ιστορία των μονών τόσο στον Πόντο όσο και εδώ στην Ελλάδα δεν είχε γίνει συνεορτασμός των τριών εικόνων μαζί σε ένα προσκύνημα. Πλέον στόχος είναι ο τριπλός εορτασμός να γίνει κομμάτι της χιλιόχρονης ιστορίας των μονών του Πόντου και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο σε κάθε αντίστοιχη γιορτή.

Έτσι, το επόμενο αντάμωμα των εικόνων είναι για τη γιορτή της Γέννησης του Τιμίου Προδρόμου. Η επίσημη υποδοχή τους θα γίνει το Σάββατο 23 Ιουνίου στις 19:00, και θα ακολουθήσει πανηγυρικός Εσπερινός. Μία ημέρα μετά, Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια λιτάνευση των εικόνων. Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με την παρουσίαση χορών από ποντιακούς συλλόγους.

Παραμονή και ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου οι... δρόμοι των τριών εικόνων θα ανταμώσουν για τρίτη φορά στην Καστανιά Ημαθίας, στη μονή της Παναγίας Σουμελά.