25 Μάιος 2018, 20:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μάιος 2018, 19:28

Με απόδοση τιμών και αγήματα της 8ης Ταξιαρχίας κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης στην Ανατολή Ιωαννίνων

  • Με απόδοση τιμών και αγήματα της 8ης Ταξιαρχίας κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης στην Ανατολή Ιωαννίνων
    (Φωτ.: Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου)

Λίγο πριν τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου οι απόγονοι των θυμάτων που ζουν στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων διοργάνωσαν εκδηλώσεις μνήμης που κορυφώθηκαν, την Κυριακή 20 Μαΐου, στην Ανατολή Ιωαννίνων.

Η τελευταία εκδήλωση έγινε στο μνημείο «Αλησμόνητων Πατρίδων» παρουσία αγήματος της 8ης Ταξιαρχίας.

Το πρωί της Κυριακής, παρουσία πολλών επισήμων και πλήθους κόσμου, στο Ναό της Του Θεού Σοφίας Ανατολής τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, ενώ αργότερα στο μνημείο «Αλησμόνητων Πατρίδων» πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων. Καθ’όλη τη διάρκεια της τελετής μέλη ποντιακών σωματείων βρίσκονταν δίπλα στο μνημείο.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε στο Πνευματικό Κέντρο Ανατολής με ομιλία της Θεοδώρας Ιωαννίδου (συγγραφέας) η οποία μίλησε για τη θυσία του ποντιακού ελληνισμού. Χαιρετισμό απηύθυνε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, προτρέποντας τους νέους να κρατήσουν και να παραδώσουν στα παιδιά τους τις αξίες, τις αρχές και τα ήθη που έφεραν οι πρόγονοί τους από τον Πόντο. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας έκανε λόγο για ένα προμελετημένο έγκλημα που έφερε σε πέρας η κυβέρνηση των Νεότουρκων, προσθέτοντας πως η ιστορία των Ποντίων είναι μία ιστορία διωγμών, ξεριζωμού, προσφυγιάς, αλλά και μία ιστορία δύναμης, δημιουργίας και προκοπής.


(Φωτ.: Μιχάλης Βακάρος)