25 Μάιος 2018, 11:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μάιος 2018, 17:18

«353.000», ένα θεατρικό δρώμενο που ζωντανεύει το μαρτύριο των Ποντίων κατά την περίοδο της Γενοκτονίας

  • Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου διοργανώνει θερινό σχολείο για τις Γενοκτονίες Ποντίων, Εβραίων και Γιαζίντι

Με ένα δρώμενο φόρο τιμής στους 353.000 Έλληνες του Πόντου που θυσίασαν τη ζωή τους στις αρχές του 20ού αιώνα, η Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας σε συνεργασία με την Μουσικοχορευτική Εστία Ποντίων και Φίλων Αιγάλεω «Ο Καύκασος» και την υποστήριξη του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας συνεχίζουν τις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Η παράσταση με τίτλο «353.000» και σε σκηνοθεσία Ηρακλή Παπαγιαννίδη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28 Μαΐου (ώρα 20:00), στο Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου».

Στη σκηνή του θεάτρου ανεβαίνουν πάνω από 60 καλλιτέχνες και ηθοποιοί, ζωντανεύοντας τις φρικαλεότητες που βίωσαν οι Πόντιοι την περίοδο της Γενοκτονίας. Μέσα από εναλλασσόμενες σκηνές με μονολόγους, ανάγνωση επιστολών μελλοθανάτων και αναπαραστάσεις τραγικών στιγμών που βίωσαν οι Πόντιοι ο θεατής έρχεται πιο κοντά στο δράμα της Γενοκτονίας. Στο γενικό κλίμα χαλαμονής και βαρβαρότητας, ο σκηνοθέτης στέκεται σε κάποιες προσωπικές μαρτυρίες και τραγωδίες, που αναδεικνύουν πως το 353.000 δεν είναι αριθμός αλλά 353.000 τραγικές ιστορίες.

«353.000. Ένα δρώμενο- φόρο τιμής και μνημόσυνο στις αδικοχαμένες ψυχές των προγόνων μας που θυσίασαν τη ζωή τους για να μη θυσιάσουν τα ιδανικά τους και την πίστη στην πατρίδα. Είναι μια ευκαιρία να μάθουμε μέσα από αυτό, ένα μέρος της αλήθειας της Γενοκτονίας που ξεκλήρισε τη ράτσα μας και άφησε άταφα πτώματα στην πατρίδα» τονίζει ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής της παράστασης Ηρακλής Παπαγιαννίδης.


Πατήστε πάνω για να δείτε την αφίσα μεγαλύτερη

Στην παράσταση παίρνουν μέρος καλλιτέχνες και ηθοποιοί, ηλικιών 6 έως 60 ετών, μέλη των συλλόγων, ενώ συμμετέχει και η ορχήστρα της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Παπαδόπουλος, Αλέξανδρος Μπουρμίστρωφ και Θοδωρής Παπαδόπουλος (ποντιακή λύρα), Γιάννης Μιχαηλίδης, Γιώτα Τρανταφυλλίδου και Λίτσα Ταμπάκη (τραγούδι), Τάσος Σερεμέτης (ούτι), Κλεοπάτρα Βάγια (σάζι), Άννα Τσαγκαλίδη (κανονάκι), Χάρης Παπαδόπουλος (πνευστά), Παύλος Σταματίδης και Φίλιππος Πουρπουτίδης (κρουστά), Χάρης Παπαδόπουλος (μουσική επιμέλεια), Γιώργος Παπαδόπουλος (ενορχήστρωση) και Ηρακλής Παπαγιαννίδης (καλλιτεχνική επιμέλεια).

Εκδηλωσεις