25 Μάιος 2018, 10:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μάιος 2018, 10:28

Ιστορικό δημοψήφισμα για τις αμβλώσεις στην Ιρλανδία

  • Ιστορικό δημοψήφισμα για τις αμβλώσεις στην Ιρλανδία
    Αφίσες του «ΟΧΙ» έξω από Καθολική εκκλησία στο Δουβλίνο (φωτ.: EPA/Aidan Crawley)

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα περίπου 3,5 εκατ. Ιρλανδοί που καλούνται να πάρουν μέρος σε ένα ιστορικό για τη χώρα δημοψήφισμα μέσω του οποίου θα πουν «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ» στη νομιμοποίηση των αμβλώσεων. Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδας) και θα παραμείνουν ανοιχτά έως τις 23:00 τοπική ώρα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το «ΝΑΙ» προηγείται στην πρόθεση ψήφου.

Όμως δύο είναι οι παράγοντες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του δημοψηφίσματος, η συμμετοχή των πολιτών και ο αριθμός των αναποφάσιστων που είναι αυξημένος. Οι Αρχές έχουν καταγράψει αύξηση στον αριθμό των νέων εγγεγραμμένων στις εκλογικές λίστες, με περισσότερα από 118.000 αιτήματα, ένδειξη του ενδιαφέροντος των Ιρλανδών για το δημοψήφισμα. Η κινητοποίηση των ψηφοφόρων ήταν ένας από τους βασικούς στόχους και των δύο στρατοπέδων, με τους αντιπάλους των αμβλώσεων να βασίζονται κυρίως στους κατοίκους της υπαίθρου.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ μιλώντας την Πέμπτη στον ρ/σ Newstalk χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «ευκαιρία μιας γενιάς», υπενθυμίζοντας ότι σε περίπτωση που υπερισχύσει το «ΟΧΙ» δεν θα διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα. Ο Βαράντκαρ επανέλαβε την έκκλησή του προς τους Ιρλανδούς να ψηφίσουν «ΝΑΙ» και επεσήμανε ότι «μετά την υιοθέτηση της 8ης τροπολογίας στο Σύνταγμα, 170.000 γυναίκες (από την Ιρλανδία) πήγαν στο εξωτερικό για να κάνουν άμβλωση».

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος αφορά ακριβώς στην κατάργηση αυτής της τροπολογίας, που υιοθετήθηκε το 1983 και απαγόρευε τις αμβλώσεις.

Μια τροποποίηση που ψηφίστηκε το 2013 επιτρέπει τις αμβλώσεις σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως όταν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας. Ωστόσο ο βιασμός, η αιμομιξία ή η δυσμορφία του εμβρύου δεν αποτελούν νόμιμους λόγους για να γίνει άμβλωση. Η νομοθεσία της Ιρλανδίας αναφορικά με τις αμβλώσεις παραμένει μια από τις πιο περιοριστικές στην Ευρώπη.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.