24 Μάιος 2018, 23:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μάιος 2018, 23:53

Την Παρασκευή η συνέχεια των συνομιλιών Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη

  • Την Παρασκευή η συνέχεια των συνομιλιών Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Πανάγος)

Χωρίς κάποια ανακοίνωση για το αποτέλεσμα, ολοκληρώθηκε μετά από έξι ώρες η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ, παρουσία του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, στη Νέα Υόρκη. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την Παρασκευή στις 9:30 το πρωί (17:30 ώρα Ελλάδας), με την ελπίδα να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, καθώς το γενικό πλαίσιο φαίνεται να έχει συμφωνηθεί.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ ξεκίνησαν τον κύκλο των συνομιλιών τους στον 15ο όροφο του κτηρίου του ΟΗΕ στις 17:30 (ώρα Ελλάδας) και γύρω στις 21:00 έκαναν ένα διάλειμμα για να γευματίσουν.

Δεν έγινε γνωστό αν βρέθηκε σημείο συμφωνίας στην ονομασία και στα άλλα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Στο τραπέζι παραμένουν τα ονόματα Nova Macedonia και Gorna (Upper) Macedonia, που έχει προτείνει ο Μάθιου Νίμιτς και αποδέχεται η ελληνική πλευρά.

Πριν τις συζητήσεις στη Νέα Υόρκη, η πλευρά των Σκοπίων προέκρινε το «Μακεδονία του Ίλιντεν», επιλογή που απέρριψε η Αθήνα και βρίσκεται εκτός του πλαισίου που έχει θέσει ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ.