24 Μάιος 2018, 19:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μάιος 2018, 19:26

Συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας

  • Εκπρόσωπος Ερντογάν: Οι ΗΠΑ να κρατήσουν πιο εποικοδομητική στάση για να λυθεί η διένεξη

Άνω του 2% ήταν η υποχώρηση της τουρκικής λίρας σήμερα, αντιστρέφοντας κάποια από τα κέρδη που σημείωσε χθες, ύστερα από την αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα κατά 300 μονάδες βάσης, σε μία κίνηση έκτακτης ανάγκης για να ανακόψει τη μεγάλη πτώση του εθνικού νομίσματος.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 16,5% από το 13,5%, σε μία έκτακτη συνεδρίαση που ήρθε ως αποτέλεσμα της μεγάλης υποχώρησης της λίρας τις τελευταίες εβδομάδες.

Πριν την κίνηση της κεντρικής τράπεζας, το νόμισμα κατέγραφε πτώση 23% από τις αρχές του έτους. Οι επενδυτές έχουν σφυροκοπήσει το νόμισμα εν μέσω ανησυχιών για την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να συγκρατήσει τον διψήφιο πληθωρισμό, ιδιαίτερα αφού ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι αναμένει να αναλάβει μεγαλύτερο έλεγχο επί της νομισματικής πολιτικής, εάν κερδίσει τις εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Ύστερα από την αρχική της ανάκαμψη μετά την κίνηση της τράπεζας -το νόμισμα ανέκαμψε από πτώση 5% σε άνοδο πάνω από 2%- οι επενδυτές φαίνεται τώρα να ανησυχούν κατά πόσο η αύξηση των επιτοκίων ήταν αρκετή για να σταθεροποιήσει τη λίρα.

«Ίσως αποδειχθεί ανεπαρκής για να σταθεροποιήσει το νόμισμα, καθώς οι ανησυχίες για τη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής στη μετεκλογική περίοδο παραμένουν…δεδομένης της δέσμευσης του προέδρου να αυξήσει τον έλεγχό του επί της οικονομικής πολιτικής», δήλωσε ο Γκοκτσέ Τσελίκ, επικεφαλής οικονομολόγος στην QNB Finansbank, σε σημείωμα προς τους πελάτες.

Το τουρκικό νόμισμα σήμερα έκλεισε στις 4.7580 λίρες ανά δολάριο, ενώ χθες, πριν την αύξηση των επιτοκίων που του έδωσε μια μικρή άνοδ, είχε υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, στις 4,9290 λίρες ανά δολάριο.