24 Μάιος 2018, 19:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μάιος 2018, 19:07

Ζάεφ: Η καλύτερη ευκαιρία να λυθεί το Σκοπιανό εδώ και 25 χρόνια

  • Ζάεφ: Δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία εκτός από τη δική μας
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Hayoung Jeon)

Μοναδική ευκαιρία να λυθεί το θέμα της ονομασίας χαρακτήρισε την τωρινή συγκυρία ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, κατά τη διάρκεια τηλεμαχίας με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης VMRO DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

«Είμαστε κοντά στη λύση», δήλωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Σχολιάζοντας την εν εξελίξει συνάντηση των ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ υπό τον Μάθιου Νίμιτς τόνισε ότι οι δυο πλευρές θα συνεχίσουν την προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης «που θα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα».

«Δεν είχαμε καλύτερη ευκαιρία τα τελευταία 25 χρόνια, ούτε θα έχουμε καλύτερη ευκαιρία την επόμενη περίοδο. Αν χάσουμε την ευκαιρία, τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι πιο δύσκολη η διαπραγμάτευση και θα έχει ακόμα μικρότερες πιθανότητες λύσης. Τώρα είμαστε κοντά. Καλώ τους πολιτικούς στη "Μακεδονία" να επιδείξουν σοβαρότητα και νηφαλιότητα. Εγώ είμαι έτοιμος να αναλάβω το δικό μου μερίδιο της ευθύνης στην λήψη των αποφάσεων. Είπαμε ότι στο τέλος οι πολίτες αποφασίζουν σε δημοψήφισμα. Με τη δημιουργικότητα που δείχνουμε θέλουμε να βρεθεί λύση που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Διότι μπορεί ο Ζάεφ και ο Τσίπρας να δώσουν τα χέρια, αλλά είναι οι θεσμοί αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις σε μας και οι πολίτες με το δημοψήφισμα», ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για «υπερβολική έκθεση» στο θέμα του ονόματος και προέβλεψε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία «δεν θα τελειώσει με καλό τρόπο». Κατηγόρησε ακόμα τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ ότι υπαναχωρεί από θέσεις που είχε διατυπώσει προεκλογικά και είχε επαναλάβει πρόσφατα.

Συγκεκριμένα, ο Χρίστιαν Μίτκοσκι έφερε για παράδειγμα συνέντευξή του Ζόραν Ζάεφ στο Spiegel τον Φεβρουάριο, όπου είχε πει πως η λύση του θέματος της ονομασίας δεν πρέπει να αναζητείται στην τροποποίηση του συντάγματος.

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.