24 Μάιος 2018, 20:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μάιος 2018, 19:44

Philip Roth: Ο συγγραφέας που έκανε πλάκα με το Νόμπελ Λογοτεχνίας

  • Philip Roth: Ο συγγραφέας που έκανε πλάκα με το Νόμπελ Λογοτεχνίας
    (Φωτ.: artforum.com)

Αν και θεωρούνταν φαβορί όσο ήταν εν ζωή, ποτέ δεν έφτασε μέχρι την… πηγή του Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ο Philip Roth (Φίλιπ Ροθ), ο γίγαντας της αμερικανικής λογοτεχνίας που σνόμπαρε το διάσημο βραβείο, είχε φτάσει να κάνει πλάκα με αυτό, όπως είπε η συγγραφέας και φίλη του Ζοζιάν Σαβινιό λίγες ώρες μετά το θάνατο του διάσημου συγγραφέα.

«Κάθε χρόνο γινόταν συζήτηση γι’ αυτό», δήλωσε στο France Inter. Τον Σεπτέμβριο του 2017 είχε κάνει μια μεγάλη συνέντευξη μαζί του για την Liberation, και όπως επισήμανε «το Νόμπελ έχασε πολλούς συγγραφείς, τον Προυστ, τον Τζόις». Και συμπλήρωσε για τον Φίλιπ Ροθ: «Όταν έγραψε Το ζώο που ξεψυχά, που είναι ένα αρκετά σεξουαλικό βιβλίο, ο ατζέντης του τού τηλεφώνησε: “Λοιπόν, έχασες πάλι το Νόμπελ!”».

Ο Αμερικανός συγγραφέας παρουσιαζόταν συστηματικά ως φαβορί. Όμως πολλοί πίστευαν ότι δεν θα πάρει ποτέ το βραβείο, σε αντίθεση με πολλούς λιγότερο γνωστούς λογοτέχνες ανά τον κόσμο. Ανάμεσα στις πολλές διακρίσεις και βραβεία με τα οποία τιμήθηκε κατά την διάρκεια της ζωής του ήταν η είσοδός του στη γαλλική συλλογή Pléiade, πέρσι στα 84 του χρόνια. «Ήταν πολύ ικανοποιημένος», σημείωσε η Ζοζιάν Σαβινιό.

Και για την αναπάντεχη απόφασή του, το 2012, να σταματήσει το γράψιμο τής απάντησε: «Έφτασα στο τέρμα. Δεν υπάρχει πια τίποτε για να γράψω. Έφθασα πιο μακριά από όσο μπορούσα. Φτάνει».