24 Μάιος 2018, 14:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μάιος 2018, 21:32

Το Κογκρέσο εξετάζει ψήφισμα για τη Γενοκτονία Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων (βίντεο)

  • Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές μπλοκάρουν εκ νέου την πώληση F-35
    (Φωτ.: EPA / Michael Reynolds)

Τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων κλήθηκε να ενημερώσει ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Στη χθεσινή κατάθεσή του, λίγες μέρες πριν από τη συνάντηση που θα έχει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δέχτηκε βροχή ερωτήσεων σχετικά με τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις· ερωτήσεις που είχαν να κάνουν και με τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στις γενοκτονίες των χριστιανικών πληθυσμών στις αρχές του 20ού αιώνα.

Σε ερώτηση του βουλευτή των Δημοκρατικών Ντέιβιντ Σιτσιλίν εάν προτίθεται να προχωρήσει στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ο Μάικ Πομπέο απάντησε ότι δεν μπορεί να… απαντήσει. «Θα επανεξετάσω το θέμα», είπε.

Το πιο ενδιαφέρον, ωστόσο, σημείο από την παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ήταν η αναφορά του βουλευτή Μπραντ Σέρμαν στο ψήφισμα που βρίσκεται σε προπαρασκευαστικό στάδιο από τον Μάρτιο του 2017 και αφορά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, των Ασσυρίων, των Ασσυροχαλδαίων, των Ελλήνων και των Ποντίων.

Στο ψήφισμα H.Res.220 που κατατέθηκε από τον βουλευτή των Ρεπουμπλικανών Ντέιβιντ Τροτ στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, και φέρει, μεταξύ άλλων, την υπογραφή του Γκας Μπιλιράκης και του Τζον Σαρμπάνης, δεν αναφέρεται η λέξη «αναγνώριση» αλλά οι λέξεις «καταδίκη και υπενθύμιση». Παρ’ όλα αυτά θεωρείται ένα σημαντικό κείμενο για την προώθηση των ζητημάτων που αφορούν τις χριστιανικές μειονότητες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Τον περασμένο μήνα ο εισηγητής Ντέιβιντ Τροτ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Καπιτώλιο για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων είχε πει ότι επιθυμεί το κείμενο να εισαχθεί, να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία στο 115ο Κογκρέσο προτού ο ίδιος συνταξιοδοτηθεί και προτού ολοκληρωθεί η θητεία του νομοθετικού σώματος.

Στη χθεσινή παρέμβασή του, και έχοντας απέναντί του τον Μάικ Πομπέο, ο βουλευτής Μπραντ Σέρμαν κάλεσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να παραμείνει ουδέτερο όταν το Κογκρέσο «θα σκεφτεί να συζητήσει» για την ημέρα μνήμης των Αρμενίων, των Ελλήνων, των Ασσυρίων, των Ασσυροχαλδαίων, «των θυμάτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις αρχές του περασμένου αιώνα».