24 Μάιος 2018, 14:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μάιος 2018, 14:51

Αφιερωμένο στην Τραπεζούντα το 18ο Φεστιβάλ Βιβλίου στην Κατερίνη

  • Αφιερωμένο στην Τραπεζούντα το 18ο Φεστιβάλ Βιβλίου στην Κατερίνη
  • Αφιερωμένο στην Τραπεζούντα το 18ο Φεστιβάλ Βιβλίου στην Κατερίνη 2
  • Αφιερωμένο στην Τραπεζούντα το 18ο Φεστιβάλ Βιβλίου στην Κατερίνη 3
  • Αφιερωμένο στην Τραπεζούντα το 18ο Φεστιβάλ Βιβλίου στην Κατερίνη 3
  • Αφιερωμένο στην Τραπεζούντα το 18ο Φεστιβάλ Βιβλίου στην Κατερίνη 5
    (Φωτ.: Παναγία Σουμελά Κατερίνης)

Με την Τραπεζούντα να βρίσκεται στο επίκεντρο πραγματοποιήθηκε φέτος το 18ο Φεστιβάλ Βιβλίου που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ποντίων «Παναγία Σουμελά» Κατερίνης. Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε το διάστημα 16 έως 20 Μαΐου, στην Αστική Σχολή Κατερίνης, με πολλές ενδιαφέρουσες παράλληλες δράσεις.

Οι πενθήμερες εκδηλώσεις εντάσσονταν στις δράσεις γα τη Γενοκτονία των Ποντίων των Ποντιακών Συλλόγων Πιερίας.

Εξαιρετικές εισηγήσεις και όμορφες μουσικές παραστάσεις πλαισίωσαν το φεστιβάλ δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει περισσότερο τον ποντιακό ελληνισμό. Την αυλαία του φεστιβάλ άνοιξε η εισήγηση του δρ Νεότερης Ιστορίας Θεοδόση Κυριακίδη για τη βυζαντινή Τραπεζούντα και τα μνημεία της, ενώ το θέμα για την εκπαίδευση στον Πόντο, εστιασμένο στην περίπτωση του Φροντιστηρίου Τραπεζούντας ανέπτυξε ο Διαμαντής Λαζαρίδης (εκπαιδευτικός, συγγραφέας) την επόμενη ημέρα του φεστιβάλ.

Την Παρασκευή 18 Μαΐου η ζωγράφος Σοφία Αμπερίδου ανέλυσε το θέμα «Το βλέμμα της προσφυγιάς» κάνοντας μια εικαστική προσέγγιση της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου. Ανήμερα της 19ης Μαΐου, στο φεστιβάλ παρουσιάστηκαν τα βιβλία Ο Θόδωρον και το κοκκύμελον του συγγραφέα Κοσμά Τσίναλη (εκπαιδευτικό, δάσκαλο της ποντιακής διαλέκτου) και Χαλαμονή του Αντώνη Παυλίδη (δρ ιστορίας, πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών).


Από την έκθεση ζωγραφικής του φεστιβάλ

Παράλληλα το κοινό είχε την ευκαιρία να περιπλανηθεί σε διάφορες εκθέσεις: φωτογραφίας με θέμα «Τραπεζούντα – Στα ίχνη των Ρωμιών», ζωγραφικής με τίτλο «Πατριδογνωσία του Πόντου» της Σοφίας Αμπερίδου και κούκλας με παραδοσιακές φορεσιές του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης με τίτλο «Με το Αντί, το Βελόνι, το Όνειρο και το Μεράκι» της Ν. Ξανθοπούλου.

  • Φωτογραφίες: Παναγία Σουμελά Κατερίνης.
Εκδηλωσεις