24 Μάιος 2018, 12:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μάιος 2018, 12:26

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Η Ελλάδα προστατεύει πραξικοπηματίες

  • Έξαλλη η Τουρκία με την Ιταλία για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων
    H είσοδος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας (φωτ.: Haber 657)

Με μια προκλητική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών η Τουρκία καταφέρεται κατά της ελληνικής δικαιοσύνης με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να δώσει άσυλο στον έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου. Η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου απέρριψε το αίτημα του Γιάννη Μουζάλα να ακυρωθεί η απόφαση της 3η Ανεξάρτητης Αρχής Προσφύγων η οποία είχε ήδη χορηγήσει άσυλο στον Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσίμ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτηρίζει «πραξικοπηματία» τον αξιωματικό, και κατηγορεί το ΣτΕ ότι αψήφησε τους διεθνείς κανόνες.

«Έχει επιβεβαιωθεί στα μάτια της κοινής γνώμης ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που προστατεύει πραξικοπηματίες. Καταδικάζουμε έντονα αυτήν την απόφαση που τραυματίζει βαθύτατα τη συνείδηση του τουρκικού έθνους», τονίζεται.

Η ανακοίνωση κλείνει με την… ευχή η ελληνική δικαιοσύνη να μην επαναλάβει λάθη παρόμοια «με αυτή τη μεροληπτική απόφαση». Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι «πιλοτική», αφού η υπόθεση εισήχθη προς συζήτηση ως πρότυπη δίκη. Αυτό σημαίνει ότι αφορά και τους υπόλοιπους επτά αξιωματικούς, οι αιτήσεις των οποίων για τη χορήγηση ασύλου βρίσκονται σε διάφορα στάδια.

Ο Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσίμ έχει αφεθεί ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους. Μόλις δημοσιευθεί η απόφαση του δικαστηρίου θα πάρει στα χέρια του ταξιδιωτικά έγγραφα. Και οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί μέσω των συνηγόρων τους έχουν δηλώσει ότι προτίθενται να φύγουν από την Ελλάδα με προορισμό άλλη ευρωπαϊκή χώρα.