24 Μάιος 2018, 11:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μάιος 2018, 11:27

Διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό: Ραντεβού Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στη σκιά του Ίλιντεν

  • Αιχμές κατά της πΓΔΜ για τη συμφωνία αφήνει κυβερνητικός αξιωματούχος
    Ο Νικόλα Ντιμιτρόφ υποδέχεται τον Έλληνα ομόλογό του στην Αχρίδα (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)

Μέσα σε ένα ομιχλώδες τοπίο φαίνεται ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το όνομα της πΓΔΜ, αυτή τη φορά στη Νέα Υόρκη. Στις 10:30 (τοπική ώρα, 17:30 ώρα Ελλάδας) η ελληνική πλευρά που θα εκπροσωπηθεί από τον Νίκο Κοτζιά θα προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου υπό το… βλέμμα του Μάθιου Νίμιτς, έχοντας να «αντιμετωπίσει» και το Μακεδονία του Ίλιντεν, ένα όνομα που οι Σκοπιανοί έφεραν στο προσκήνιο.

Μετά το θερμό κλίμα στη συνάντηση του Σουνίου, και μετά τη συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών στη Σόφια από την οποία προέκυψε και το όνομα που προκρίνει η κυβέρνηση Ζάεφ, η διαπραγμάτευση ίσως μπαίνει σε νέα τροχιά.

Με το χρόνο να πιέζει καθώς η Σύνοδος Κορυφής του Ιουνίου θεωρείται ορόσημο (η σκοπιανή πλευρά θέλει να πάρει το πράσινο φως για την ενταξιακή διαπραγμάτευση ώστε να το χρησιμοποιήσει σαν επιχείρημα στην κοινή γνώμη), αποδεικνύεται ότι το παζλ της διαπραγμάτευσης για το όνομα έχει πολλά κομμάτια. Πρώτον, δεν είναι βέβαιο εάν θα υπάρξει ενταξιακή πρόταση για τα δυτικά Βαλκάνια, μιας και είναι κάτι στο οποίο αντιτίθεται σθεναρά η Γαλλία. Δεύτερον, δεν είναι σαφές εάν το Μακεδονία του Ίλιντεν είναι στο τραπέζι (χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρώτησε τον πρωθυπουργό στη Βουλή, χωρίς να λάβει κάποια απάντηση), ενώ εξίσου «θολό» παραμένει το αν η πλευρά Ζάεφ είναι διατεθειμένη να συζητήσει σοβαρά για το erga omnes και για τη συνταγματική αναθεώρηση για την οποία επιχειρηματολογεί ότι δεν έχει τις απαραίτητες ψήφους στη Βουλή.

Χθες το απόγευμα ο Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε με τον Αντόνιο Γκουτέρες παρουσία του Μάθιου Νίμιτς – σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά δεν περιμένει ότι ο ειδικός διαμεσολαβητής θα καταθέσει σύνθετη πρόταση, και με βάση όλα τα δεδομένα φαίνεται ότι θα επιμείνει στο Nova Macedonia. Η ελληνική πλευρά, πάντως, θα μπορούσε να δεχτεί το Gorna (Upper) Macedonia, υπό τον όρο ότι θα είναι για όλες τις χρήσεις και ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο Σύνταγμα.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου επιθυμώντας έμπρακτα την επίτευξη λύσης, και παράλληλα κάλεσε την άλλη πλευρά να επιδείξει διάθεση ρεαλισμού και συμβιβασμού. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Νίκος Κοτζιάς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο νέος γύρος συνομιλιών με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ να διαρκέσει μόνο μία μέρα και όχι δύο, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, ενώ ερωτηθείς για τους ισχυρισμούς των Σκοπίων ότι πλέον έχουμε περάσει στην τελική ευθεία ανέφερε με νόημα ότι «η πΓΔΜ δεν έχει παρά να το δείξει».

Παράλληλα με τους δύο υπουργούς Εξωτερικών σήμερα θα συνεδριάσουν και οι τεχνικές ομάδες, όπως είχε συμβεί και στα ραντεβού που έγιναν στη Βιέννη, στην Αχρίδα και στο Σούνιο.

Η διαπραγμάτευση έχει χωριστεί σε δύο σκέλη, με το πρώτο να αφορά τα αμιγώς πολιτικά ζητήματα που θα συζητηθούν υπό την εποπτεία του Μάθιου Νίμιτς, και το δεύτερο αφορά το κείμενο της γενικής συμφωνίας και τον κατάλογο των επιμέρους νομικών θεμάτων που προκύπτουν στο πλαίσιο της διπλωματικής διευθέτησης.