23 Μάιος 2018, 23:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μάιος 2018, 23:50

Διαδρομή μνήμης και ελευθερίας από τον Πόντιο δρομέα Γιώργο Ζαχαριάδη

  • Διαδρομή μνήμης και ελευθερίας από τον Πόντιο δρομέα Γιώργο Ζαχαριάδη

Ο δρομέας υπεραποστάσεων της ΑΕΚ Γιώργος (ΤΕΜΟΝΑΕΚ) Ζαχαριάδης, το απόγευμα της 17ης Μαΐου 2018, φτάνοντας μπροστά από το μνημείο της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού στην πλατεία Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης, ολοκλήρωσε τη διαδρομή μνήμης και ελευθερίας αφού διένυσε 480 χιλιόμετρα!

Η διαδρομή, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος πριν από τον αγώνα, ήταν αφιερωμένη στους νεκρούς της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, οι οποίοι κρατούνται στις τουρκικές φυλακές στην Αδριανούπολη, και στον Πόντιο αγωνιστή Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί, ο οποίος κρατείται στις φυλακές της επαρχίας Σιρνάκ στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο Πόντιος δρομέας ξεκίνησε στις 14 Μαΐου 2018, συμβολικά την μέρα απελευθέρωσης της Θράκης, από τις Καστανιές Έβρου (περιοχή σύλληψης των δύο στρατιωτικών) και αφού πέρασε από Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Σουφλί, Φέρες, Αλεξανδρούπολη, Σάπες, Κομοτηνή, Βιστωνίδα-Πόρτο Λάγος, Ξάνθη, ποταμό Νέστο, Καβάλα, Νέα Πέραμο, Κερδύλια, ποταμό Στρυμώνα, Ασπροβάλτα, Απολλωνία, Γερακαρού και Άγιο Βασίλειο, έφτασε στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση, αναμενόταν να αφιχθεί στη συμπρωτεύουσα ανήμερα της 19ης Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Τελικά έφτασε νωρίτερα ακολουθώντας αγωνιστικό πρόγραμμα, εκμεταλλευόμενος τις νύχτες με τη δροσιά. Μαζί του, κουβαλούσε φωτογραφίες των προσώπων για τα οποία έτρεχε και φωτογραφιζόταν σε διάφορα σημεία της διαδρομής, στέλνοντας το μήνυμά του.

Στο εγχείρημά του –που οργανώθηκε από την επιτροπή για τη διεθνοποίηση και την αναγνώριση της Γενοκτονίας «Εύξεινος Λόγος»– αρωγοί στάθηκαν τόσο οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι από τα σημεία τα οποία περνούσε, όσο και μεμονωμένοι άνθρωποι, φίλοι, καθώς και συνάδελφοί του από την Ελληνική Αστυνομία που τον βοήθησαν τμηματικά και διακριτικά.

Ο Γιώργος Ζαχαριάδης δήλωσε: «Η προσπάθειά μου είναι ένα ευλαβικό μνημόσυνο για τους προγόνους μας, τους νεκρούς μας, μία πορεία ελευθερίας για τους Έλληνες στρατιωτικούς μας καθώς και για τον Πόντιο αγωνιστή Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί. 

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Θεό που τον αξίωσε να πραγματοποιήσει το εγχείρημά του, την οικογένειά του που στηρίζει πάντα τις προσπάθειές του, καθώς και όλους όσοι ήταν κοντά του προσφέροντας την αμέριστη συμπαράστασή τους, ο καθένας με τον τρόπο του και το ενδιαφέρον του. Ακόμη, ο Γ. Ζαχαριάδης αισθάνθηκε την ανάγκη να ευχαριστήσει την επιτροπή για τη διεθνοποίηση και την αναγνώριση της Γενοκτονίας «Εύξεινος Λόγος», το Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Ορεστιάδας «Οι Ακρίτες», τις κατά τόπους αστυνομικές και στρατιωτικές Αρχές, συναδέλφους του και φίλους δρομείς που έτρεξαν μαζί του αρκετά χιλιόμετρα (ή πρόσφεραν διάφορα για τη διαδρομή), τον αντιδήμαρχο Παγγαίου κ. Γκέντζογλου, τον Πόντιο αγωνιστή Ταμέρ Τσιλινγκίρ, κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης για τη Γενοκτονία στη Θεσσαλονίκη κ.ά.

«Για να μην υπάρξει άλλη Γενοκτονία, άλλη προσφυγιά και άλλη σκλαβιά! Για να ζούμε πάντα λεύτεροι», είναι το μήνυμα που στέλνει ο Πόντιος δρομέας υπεραποστάσεων.  

  • Φωτογραφίες: Γιώργος Ζαχαριάδης.