23 Μάιος 2018, 21:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μάιος 2018, 21:36

Ιταλία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Τζουζέπε Κόντε

  • Spiegel: Πυρηνική βόμβα η Ιταλία
    O Τζουζέπε Κόντε (φωτ.: EPA / Ettore Ferrari)

Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα ανέθεσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον καθηγητή Τζουζέπε Κόντε. Κατά τη λήξη της συνάντησής του με τον Ματαρέλα, μετά από συνομιλία που διήρκεσε μια ώρα και πενήντα λεπτά, ο Τζουζέπε Κόντε, μεταξύ των άλλων, δήλωσε: «Δέχθηκα με την προβλεπόμενη επιφύλαξη την εντολή του προέδρου. Το πρόγραμμά μου θα βασίζεται στις συμφωνίες των πολιτικών δυνάμεων που με στηρίζουν. Με τον Ιταλό πρόεδρο μιλήσαμε για την κρίσιμη φάση που διανύουμε και γνωρίζω ότι πρέπει να επιβεβαιωθεί η διεθνής και ευρωπαϊκή τοποθέτηση της χώρας μας.

»Θα ασχοληθούμε με τη διαπραγμάτευση για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, για το δικαίωμα του ασύλου και για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Θα κάνω ό,τι δύναμαι υπέρ του εθνικού συμφέροντος. Η χώρα μας αναμένει μια νέα κυβέρνηση και απαντήσεις. Θα είναι η κυβέρνηση της αλλαγής.

»Το πολιτικό συμβόλαιο στο οποίο βασίζεται, εκπροσωπεί τα αιτήματα αλλαγής των πολιτών. Θα αποτελέσουν και τη βάση της κυβερνητικής δράσης, με σεβασμό στις δικαιοδοσίες που μου δίδει το σύνταγμα. Θα είναι μια κυβέρνηση υπέρ των πολιτών και του συμφέροντός τους. Ως δικηγόρος υπερασπίσθηκα πολλούς πολίτες. Τώρα θα υπερασπισθώ τα συμφέροντα των Ιταλών, στην Ευρώπη και σε διεθνές επίπεδο. Θα είμαι ένας συνήγορος υπεράσπισης του ιταλικού λαού».

Την Πέμπτη (24/5), ο Ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός αναμένεται να συναντήσει όλα τα πολιτικά κόμματα (παρόλο που προτάθηκε μόνον από τα Πέντε Αστέρια και τη Λέγκα) και να επιστρέψει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας με τη λίστα των προτεινόμενων υπουργών.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Θ. Ανδρεάδης-Συγγελάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ