23 Μάιος 2018, 17:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μάιος 2018, 17:53

Βραβείο Fair Play στον Λεωνίδη από τους Τούρκους

  • Βραβείο Fair Play στον Λεωνίδη από τους Τούρκους
    Ο Σ. Καπράλος στην τελετή των βραβείων Fair Play (φωτ.: Τουρκική Ολυμπιακή Επιτροπή)

Ο Βαλέριος Λεωνίδης τιμήθηκε στη βραδιά των βραβείων Fair Play για το 2017, που διοργάνωσε η Ολυμπιακή Επιτροπή της Τουρκίας. Ο Ολυμπιονίκης της άρσης βαρών ήταν ένα από τα 22 τιμώμενα πρόσωπα και αθλητικοί οργανισμοί που βραβεύτηκαν την Τρίτη (22/5) το βράδυ, σε μια λαμπρή τελετή στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Λεωνίδης, μέλος της «χρυσής» ομάδας της άρσης βαρών που –υπό τις οδηγίες του ομοσπονδιακού τεχνικού Χρήστου Ιακώβου– είχε σαρώσει τα μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια Πρωταθλήματα τη δεκαετία του ΄90, τιμήθηκε από τους Τούρκους επειδή παρέστη στην κηδεία του Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου και αποτίοντας φόρο τιμής στο μεγάλο αντίπαλό του, φίλησε το φέρετρο του «Ηρακλή τσέπης» που ήταν σκεπασμένο με την τουρκική σημαία.

Η κίνηση του Λεωνίδη είχε προκαλέσει τότε ποικίλες αντιδράσεις. Ωστόσο, από την Ολυμπιακή Επιτροπή της Τουρκίας χαρακτηρίστηκε ως μια ενέργεια που προάγει το συμβολισμό του «ευ αγωνίζεσθαι».

Το βραβείο του Έλληνα Ολυμπιονίκη παρέλαβε ο Σπύρος Καπράλος από τον πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής της Τουρκίας Ουγκούρ Ερντενέρ. Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής επισήμανε ότι ο αθλητισμός είναι το όχημα που προάγει την ενότητα όλων των εθνών και την αδελφοσύνη και πρόσθεσε ότι στον κόσμο της παγκοσμιοποίησης, οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν γίνει το πιο σημαντικό γεγονός, που φέρνει κοντά τους ανθρώπους να λαμβάνεται υπόψη η γλώσσα, η θρησκεία, η φυλή και το φύλο. «Η φιλία του Ναΐμ και του Βαλέριου είναι το πιο απτό παράδειγμα επ’ αυτού. Νιώθω τιμή και υπερηφάνεια που λαμβάνω αυτό το βραβείο εξ ονόματος του Βαλέριου», είπε ο Σ. Καπράλος, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Ολυμπιακή Επιτροπή της Τουρκίας.