23 Μάιος 2018, 18:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μάιος 2018, 18:11

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν θα μπλοκάρει το νομοσχέδιο για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

  • Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν θα μπλοκάρει το νομοσχέδιο για τη Γενοκτονία των Αρμενίων
    (Φωτ.: EPA / Vahram Baghdasaryan)

Στον απόηχο της έντασης που δημιουργήθηκε με την Άγκυρα, σήμερα στο ισραηλινό κοινοβούλιο (Κνεσέτ) αναμένεται να κατατεθεί ένα νέο νομοσχέδιο που προωθεί την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Πριν από λίγο καιρό ένα παρόμοιο σχέδιο καταψηφίστηκε από τους βουλευτές, ωστόσο το αριστερό Μερέτζ αναμένεται να καταθέσει εκ νέου την πρότασή του.

Δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Haaretz αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ ενημέρωσε την Κνεσέτ ότι δεν σκοπεύει να μπλοκάρει το νομοσχέδιο, όπως είχε κάνει στο παρελθόν με κείμενα που εισήχθησαν προς διαβούλευση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Αυτή τη φορά, πάντως, στόχος είναι η κατάθεση να γίνει απευθείας στην Ολομέλεια και να υπάρξουν τοποθετήσεις από τους βουλευτές.

Η Κνεσέτ κάθε από το χρόνο από το 2012 τιμά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ωστόσο οι προτάσεις αναγνώρισης έχουν καταψηφιστεί σχεδόν αμέσως. Την προηγούμενη εβδομάδα πολλοί Ισραηλινοί βουλευτές δήλωσαν ότι πρόκειται να στηρίξουν μια νομοθετική πρόταση για το «αρμενικό Ολοκαύτωμα» μετά και τα υποτιμητικά σχόλια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλεσε το Ισραήλ «κράτος απαρτχάιντ».