23 Μάιος 2018, 16:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μάιος 2018, 16:18

Καταπέλτης ο Μπουτάρης στο δικαστήριο: Υπήρχε ενορχηστρωτής

  • Καταπέλτης ο Μπουτάρης στο δικαστήριο: Υπήρχε ενορχηστρωτής
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σαν… κλέφτες μπήκαν στο δικαστήριο Θεσσαλονίκης οι τρεις που κατηγορούνται για την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη. Κρύβοντας τα πρόσωπά τους και τρέχοντας για να αποφύγουν τις κάμερες οι δύο 20χρονοι και ο 36χρονος παρουσιάστηκαν στο Αυτόφωτο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης προκειμένου να δικαστούν.

Μάρτυρας ήταν και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο οποίος είπε ότι πήγε στη συγκέντρωση για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, ως όφειλε. Περιγράφοντας την αλληλουχία των γεγονότων τόνισε ότι όταν έφτασε στα λάβαρα ο κόσμος ήταν ήσυχος. Πρώτον άκουσε να τον βρίζει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. «Ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι σε δύο-τρία σημεία ακούγονταν συνθήματα σε βάρος μου. Ανησύχησα», είπε.

Στη συνέχεια ο Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε ότι τα συνθήματα ξεκίνησαν από συγκεκριμένα σημεία και αμέσως συνειδητοποίησε ότι οι φωνές ήταν όλο και πιο κοντά του. «Αισθάνθηκα να με πλαισιώνουν άνθρωποι, και γυναίκες να φωνάζουν “ηρεμήστε”. Με πλησιάζει ένας και μου λέει: “Τι γυρεύεις εσύ εδώ, ρε; Ποιος σε κάλεσε;”. Ένιωθα να σφίγγει ο κλοιός, το βρίσιμο πήγαινε σύννεφο», περίγραψε.

Όπως είπε, οι συνοδοί του τον πήραν για να φύγουν. Αρχικά έφαγε μερικές κλωτσιές και μετά, όταν ανέβηκε στο πεζούλι, άρχισαν να πέφτουν μπουκάλια, σύμφωνα με την περιγραφή του. Στο δικαστήριο ο Γιάννης Μπουτάρης αναγνώρισε τον έναν από τους κατηγορούμενους, και είπε ότι δέχτηκε μια δυνατή κλωτσιά στο στομάχι, η οποία, όπως του ανέφεραν αργότερα, αν τον έπιανε κανονικά «θα του έκανε την κοιλιά κομμάτια».

Μπουτάρης: Περπατούσα και προσπαθούσα να προστατευτώ. Όταν έπεσα, αισθάνθηκα να με χτυπάνε παντού. Ήταν η μοναδική στιγμή που τρόμαξα.

Για τον έναν από τους δύο 20χρονους είπε ότι ήταν οι σπρωξιές του που τον έπληξαν, και ότι ήταν παντού. «Είναι ξεκάθαρο ότι υπήρχε ενορχηστρωτής και κάθε τόσο έδινε το σύνθημα. Μετά χτύπησε παλαμάκια και μαζεύτηκαν γύρω-γύρω. Τρόμαξα, είχα κάνει πρόσφατα στεντ, φοβήθηκα μήπως μείνω στον τόπο. Αισθάνθηκα έντονο πόνο από κλωτσιές», συμπλήρωσε.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υποστήριξε ότι χτυπήθηκε παντού, στα πόδια, στην πλάτη και στον αυχένα με μπουκάλια νερό και με άλλα αντικείμενα. Σχετικά με τον 20χρονο που πήρε στο ίδιο νοσοκομείο για να του ράψουν το χέρι είπε ότι όταν τον είδε δεν ζήτησε ούτε συγγνώμη, ούτε τίποτα και απλά έφυγε άρον-άρον από το «Ιπποκράτειο».


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πατέρας του 17χρονου που συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος για να δικαστεί σε δικαστήριο ανηλίκων τηλεφώνησε στο δημαρχείο για να μιλήσει με τον Γιάννη Μπουτάρη, κάτι που δεν κατέστη δυνατό. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι ενήλικοι συλληφθέντες είναι για επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού, διακεκριμένη περίπτωση φθοράς και διατάραξη κοινής ειρήνης.