1 Ιούνιος 2018, 09:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Ιούνιος 2018, 09:11

Ζουμερό κέικ φράουλας με κομματάκια σοκολάτας

  • Ζουμερό κέικ φράουλας με κομματάκια σοκολάτας
    (Φωτ.: Πέτρος Ανδριανόπουλος / gastronomos.gr)

Φράουλες, λευκή και μπίτερ σοκολάτα συνδυάζονται για να γευτούμε το κέικ της φετινής άνοιξης.

ΥΛΙΚΑ
  • 2½ φλ. φράουλες
  • 100-125 γρ. κουβερτούρα μπίτερ
  • 100 γρ. κουβερτούρα λευκή
  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος + λίγο για τη φόρμα
  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 4 αυγά μεγάλα
  • ½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + λίγο, για τη φόρμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Κόβουμε τις φράουλες στη μέση και τις βάζουμε στο μούλτι (σε δόσεις, αν δεν χωράνε όλες). Τις πολτοποιούμε, αλλά όχι τελείως, δηλαδή να μείνουν κάποια κομματάκια.
  2. Τεμαχίζουμε τις δύο κουβερτούρες.
  3. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και προσθέτουμε 1 φλ. ζάχαρη. Χτυπάμε καλά, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει το μίγμα. Προσθέτουμε τα αυγά και το δεύτερο φλ. ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά. Προσθέτουμε το αλεύρι (καλύτερα κοσκινισμένο) και τον πολτό φράουλας. Χτυπάμε για μερικά λεπτά ακόμη ή, αν θέλουμε, ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Αλείφουμε με βούτυρο μια φόρμα του κέικ, μακρόστενη ή στρογγυλή, και την αλευρώνουμε τινάζοντάς την ελαφρά για να φύγει το παραπανίσιο αλεύρι. Γεμίζουμε με το μίγμα τη φόρμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
  5. Βάζουμε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις και το ψήνουμε για 60΄. Το βγάζουμε από το φούρνο και μετά από 2-3 λεπτά το ξεφορμάρουμε, καλύτερα πάνω σε σχάρα. Μπήγουμε παντού στο κέικ κομματάκια κουβερτούρας, μπίτερ και λευκής.

Αν θέλουμε το κέικ μας να έχει γλάσο:

  1. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι 1 φλ. ζάχαρη άχνη και ½ φλ. πολτοποιημένες φράουλες. Σιγοβράζουμε για 6-7 λεπτά. Αν χρειαστεί, κατά τη διάρκεια του βρασίματος ξαφρίζουμε.
  2. Αφήνουμε τη σάλτσα να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και περιχύνουμε το κέικ.


Για να μειώσουμε το κόστος παρασκευής αλλά και τις θερμίδες, χρησιμοποιούμε λιγότερη κουβερτούρα. Έτσι κι αλλιώς δεν επηρεάζεται η επιτυχία του αποτελέσματος.

  • Πηγή: Μαρία Αργύρη / gastronomos.gr