23 Μάιος 2018, 14:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μάιος 2018, 14:04

Καταρρέει η τουρκική λίρα, φόβοι για τις αναδυόμενες αγορές

  • Fitch: Υποβάθμιση του αξιόχρεου 12 τουρκικών τραπεζών
    (Φωτ.: Flickr / cwirtanen)

Εν μέσω των αυξανόμενων ανησυχιών για την επιρροή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική, η τουρκική λίρα σήμερα σημείωσε μεγάλες απώλειες έναντι του δολαρίου, φτάνοντας σε νέο χαμηλό επίπεδο ρεκόρ. Κατά τη διαπραγμάτευση στις αγορές της Ασίας τη νύχτα η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος κατρακύλησε στο επίπεδο των 4,8450 λιρών ανά δολάριο. Μεγάλη πτώση υπήρξε και έναντι του γεν – οι Ιάπωνες μικροεπενδυτές επιλέγουν να πουλήσουν επειδή η ισοτιμία έχει υποχωρήσει σε επίπεδα που ενεργοποιούν πωλήσεις (stop-loss levels).

Από την αρχή του έτους το νόμισμα της Τουρκίας έχει πτώση που φτάνει το 21%.

«Η πτώση της λίρας είναι τώρα στην ατζέντα των παγκόσμιων αγορών και ορισμένοι λένε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης σε άλλες αναδυόμενες αγορές λόγω του τουρκικού ρίσκου», ανέφερε ο αναλυτής Ενβέρ Ερκάν της GCM Securities, σύμφωνα με το Reuters.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε από το Λονδίνο ότι θα επιδιώξει μεγαλύτερο έλεγχο της νομισματικής πολιτικής μετά τις εκλογές· ο Τούρκος πρόεδρος επιθυμεί να μειωθεί το κόστος δανεισμού προκειμένου να τονωθούν η αύξηση των πιστώσεων και οι κατασκευές. Βέβαια, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν ήδη σημάνει συναγερμό για τη νομισματική πολιτική.

Υψηλόβαθμος αναλυτής του S&P τόνισε στο Reuters ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας μπορεί να επιδεινωθούν με ραγδαίο ρυθμό εάν οι Αρχές δεν μπορέσουν να μειώσουν την πίεση που δέχεται η τουρκική λίρα και αποτύχουν σχετικά με το κόστος δανεισμού – οι επενδυτές επιθυμούν να δουν αποφασιστικές αυξήσεις επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού που βρίσκεται σε διψήφιο νούμερο.