23 Μάιος 2018, 11:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μάιος 2018, 11:32

Πέθανε ο μητροπολίτης Πέργης Ευάγγελος

  • Πέθανε ο μητροπολίτης Πέργης Ευάγγελος
    Ο Πατριάρχης με τον μακαριστό Πέργης Ευάγγελο (φωτ.: Νίκος Μαγγίνας)

Σε ηλικία 90 ετών πέθανε χθες ένας από τους τελευταίους της παλαιάς γενιάς του Φαναρίου, και μία από τις ελάχιστες, αν όχι η τελευταία, ως σήμερα εν ζωή χειροτονία του Πατριάρχη Αθηναγόρα, ο μητροπολίτης Πέργης, υπέρτιμος και έξαρχος Παμφυλίας Ευάγγελος.

Ο Ευάγγελος (Γαλάνης) καταγόταν από τα Θεραπειά Βοσπόρου.

Αποφοίτησε από το Ζωγράφειο το 1949 και από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης το 1953, χρονιά κατά την οποία χειροτονήθηκε διάκονος και προσελήφθη στο Πατριαρχείο. Το 1965 ονομάστηκε Μέγας Αρχιδιάκονος. Με την ιδιότητα αυτή εξέδωσε το χρονογράφημα Εκ Φαναρίου (1968) και την ποιητική συλλογή Αφιέρωμα στην Πόλη (1970).

Είχε συνοδεύσει τους Πατριάρχες Αθηναγόρα και Δημήτριο στα περισσότερα προσκυνηματικά ταξίδια τους, ενώ είχε συνεργαστεί με τα πατριαρχικά περιοδικά Ορθοδοξία και Απόστολος Ανδρέας. Τιτουλάριος μητροπολίτης Πέργης εξελέγη στις 26 Νοεμβρίου 1970, και έξι χρόνια μετά ονομάστηκε «εν ενεργεία» και στη συνέχεια εκλήθη Συνοδικός. Το 1983 αναγορεύτηκε διδάκτορας Ορθόδοξης Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ των έργων του είναι και η ιστορική μελέτη Η Πέργη της Παμφυλίας, ενώ μελοποίησε το «Σύμβολον της πίστεως» (1981) και έγραψε στίχους και μελοποίησε το «Άκουσμα Εγκωμιαστικόν» (2004). Ήταν ιδρυτικό μέλος και επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου των Μουσικόφιλων της Πόλεως.