23 Μάιος 2018, 14:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μάιος 2018, 14:04

Η πολιτική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων στην Αυστραλία στις φετινές εκδηλώσεις μνήμης των ομογενών

  • Η πολιτική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων στην Αυστραλία στις φετινές εκδηλώσεις μνήμης των ομογενών
    (Φωτ.: Λίτσα Αθανασιάδη)
  • Η πολιτική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων στην Αυστραλία στις φετινές εκδηλώσεις μνήμης των ομογενών
    (Φωτ.: neoskosmos.com)

Με αναφορές στα πάθη και τις βιαιότητες που βίωσαν οι πρόγονοί τους τίμησαν τη Γενοκτονία των Ποντίων οι αδελφότητες «Παναγία Σουμελά» Νέας Νότιας Ουαλίας και «Ποντοξενιτέας» Σίδνεϊ.

Το ζήτημα της πολιτικής αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Θράκης από την Αυστραλία τονίστηκε από τους ομιλητές των εκδηλώσεων.

Μετά την τέλεση μνημοσύνων στους ιερούς ναούς Μεταμορφώσεως του Κυρίου (Earlwood) και Αγίου Στεφάνου (Hurlstone Park) οι ομογενείς συγκεντρώθηκαν στις φιλόξενες αίθουσες των συλλόγων τους για λιτές εκδηλώσεις.

«Για να πετύχουμε την πολιτική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων, οι σύλλογοι οι οποίοι το προωθούν χρειάζονται την ενεργή υποστήριξη όλων των Ελλήνων της Αυστραλίας» επισήμανε στο λόγο της η πρόεδρος του «Ποντοξενιτέα» Μαρία Νικολαΐδη-Άνθονι. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν οι πρωτεργάτες του συλλόγου Βασίλης Παϊρίδης, Γιώργος Μακρίδης και Σάββας Σαββίδης. Ο τελευταίος στο λόγο του μοιράστηκε με το κοινό την ιδέα του για δημιουργία ενός ειδικού ταμείου για την εκπόνηση μελετών για την Γενοκτονία και, γενικότερα, για την ιστορία και τις παραδόσεις του Πόντου.

Αργότερα στο βήμα της εκδήλωσης ανέβηκε η πρώην πρόεδρος του συλλόγου Ελένη Μακρή, η οποία αναφέρθηκε στην οδύσσεια της οικογένειάς της από τον Πόντο στην προσφυγιά στη νότια Ρωσία, μετά στην εξορία της Σιβηρίας, από εκεί στη δεύτερη προσφυγιά στην Αθήνα και τέλος στη μετανάστευση στην Αυστραλία.

Συγκίνηση προκάλεσε ο 16χρονος λυράρης Κωνσταντίνος Παπουλίδης που έπαιξε το «Παρθέν η Ρωμανία», με συνοδεία στο τραγούδι από τον Ευθύμη Αυγετίδη.