22 Μάιος 2018, 22:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάιος 2018, 22:06

Ο ιδρυτής του Facebook Μ. Ζάκερμπεργκ ζήτησε συγγνώμη ενώπιον ευρωβουλευτών

  • Ο ιδρυτής του Facebook Μ. Ζάκερμπεργκ ζήτησε συγγνώμη ενώπιον ευρωβουλευτών
    Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ (δεξιά) με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι (φωτ.: EPA / EUROPEAN PARLIAMENT)

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ απολογήθηκε στους ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες για το μαζικό σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης από μια εταιρεία πολιτικών συμβούλων.

Ο Ζάκερμπεργκ συμφώνησε να συναντηθεί με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να απαντήσει στα ερωτήματά τους για τη χρήση από την εταιρεία Cambridge Analytica των προσωπικών δεδομένων 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, εκ των οποίων 2,7 εκατομμύρια προέρχονται από την ΕΕ.

Όπως είπε, η εταιρεία δεν έκανε αρκετά για να αποτρέψει την κατάχρηση του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης και ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι «σημαντικό και αναπόφευκτο» «Έχει γίνει ξεκάθαρο ότι τα τελευταία δύο χρόνια δεν κάναμε αρκετά για να αποτρέψουμε τα εργαλεία που δημιουργήσαμε από το να χρησιμοποιηθούν με επιζήμιο τρόπο», δήλωσε στον εναρκτήριο λόγο του.

«Είτε είναι ψευδείς ειδήσεις, είτε ξένη ανάμιξη σε εκλογές ή προγραμματιστές που κάνουν κατάχρηση των πληροφοριών των ανθρώπων, δεν είχαμε μια αρκετά ευρεία επίβλεψη των ευθυνών μας. Αυτό ήταν ένα λάθος και ζητώ συγγνώμη», ανέφερε. Καθισμένος σε ένα στρογγυλό τραπέζι με τους ευρωβουλευτές, φορώντας σακάκι, γραβάτα και άσπρη μπλούζα, ο Ζάκερμπεργκ επανέλαβε τη «συγγνώμη» που είχε ζητήσει τον περασμένο μήνα στους Αμερικανούς βουλευτές στο Κογκρέσο.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.