22 Μάιος 2018, 14:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάιος 2018, 14:05

Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ 2018-2019: Τι αλλάζει

  • Ανοίγουν αύριο οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί – Οι κανόνες επαναλειτουργίας
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Μέσα στην εβδομάδα, το πολύ έως την Παρασκευή, αναμένεται να εκδοθεί η προκήρυξη για το πρόγραμμα «Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ 2018-2019», το οποίο αφορά τη δωρεάν εγγραφή 100.000 παιδιών και νηπίων σε δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Αποκλειστικό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας dikaiologitika.gr αναφέρει ότι αλλάζουν τα εισοδηματικά κριτήρια, καθώς στο οικογενειακό εισόδημα θα προστίθενται και τα επιδόματα που ο γονιός ή κηδεμόνας λαμβάνει από το κράτος.

Η συγκεκριμένη αλλαγή δεν αναμένεται να επηρεάσει τις οικογένειες με τα χαμηλά εισοδήματα, στις οποίες αντιστοιχούν περίπου 4.000 παιδιά.

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι η δεύτερη αλλαγή έχει να κάνει με τα νήπια 4-5 ετών, τα οποία αντί για τους παιδικούς σταθμούς θα πρέπει να εγγραφούν στο προνήπιο. Το μέτρο αφορά 184 δήμους της χώρας που έχουν τη δυνατότητα να το εφαρμόσουν, και δεν πρόκειται να γίνει έκδοση των περίφημων voucher (δελτία φιλοξενίας).

Ήδη 150 δήμοι έχουν συμφωνήσει με το μέτρο, ενώ σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες στις υποδομές. Οι γονείς που επιθυμούν τα παιδιά τους να εγγραφούν σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό αντί να πάνε στο προνήπιο μπορούν να το κάνουν αλλά χωρίς κρατική επιχορήγηση.

Η διαδικασία εγγραφής θα είναι ίδια με πέρσι. Όλες οι αιτήσεις θα γίνουν ηλεκτρονικά και η επιλογή των παιδιών θα γίνει με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.