21 Μάιος 2018, 16:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάιος 2018, 16:42

Η Total ήρθε για να μείνει στην κυπριακή ΑΟΖ

  • Total και ENI επεκτείνουν την παρουσία τους στην κυπριακή ΑΟΖ
    (Φωτ.: EPA / Ian Langsdon)

Μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη σχετικά με την κυπριακή ΑΟΖ σηματοδοτεί η απόφαση της Total να συμμετάσχει σε ερευνητική γεώτρηση στο οικόπεδο 8. Μαζί με την ENI η γαλλική εταιρεία έχει υπογράψει συμφωνία για το οικόπεδο 6, και πλέον βλέπει με... θετικό μάτι και την ερευνητική γεώτρηση που θα γίνει σε ένα σημείο που είναι «ανεξερεύνητο».

Η Total υπέβαλε αίτηση για το «8», για το οποίο έχει ήδη άδεια η ιταλική ΕΝΙ.

Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης συναντήθηκε με τον περιφερειακό διευθυντή της Total Στεφάν Μισέλ. Μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι, παρά το γεγονός ότι τον περασμένο Φεβρουάριο η Τουρκία παρεμπόδισε τη γεώτρηση στο οικόπεδο 3, η γαλλική εταιρεία, «ένας από τους πιο σημαντικούς εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας», θέλει να διευρύνει την παρουσία της εντός της ΑΟΖ.

Σχετικά με το στόχο «Καλυψώ», ο Κύπριος υπουργός εξήγησε ότι συνεχίζεται ακόμα η αξιολόγηση των ποσοτήτων υδρογονανθράκων, ενώ ο περιφερειακός διευθυντής της Total σημείωσε ότι η πρώτη γεώτρηση είχε θετικό αποτέλεσμα, «αν και θα υπάρξει και επιβεβαίωση της εκτίμησης σχετικά με το κοίτασμα».