21 Μάιος 2018, 15:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάιος 2018, 15:20

Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο η τουρκική λίρα

  • Ξανά στα χαμηλά η τουρκική λίρα – Έχασε 3% έναντι του δολαρίου

Η άνοδος του αμερικανικού δολαρίου, οι ανησυχίες για το κατά πόσο η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μπορεί να συγκρατήσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε διψήφιο νούμερο, αλλά και η επιρροή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική είναι οι τρεις βασικές αιτίες για τις οποίες η τουρκική λίρα σήμερα σημείωσε νέα βουτιά, υποχωρώντας στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 4,5693 λιρών ανά δολάριο.

Από τις αρχές του 2018 η λίρα Τουρκίας έχει υποτιμηθεί κατά 16,5%. Πλέον είναι ένα από τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών με τις χειρότερες επιδόσεις.

Επιπλέον οι επενδυτές άκουσαν με ανησυχία τον πρόεδρο της Τουρκίας να δηλώνει από το Λονδίνο όπου βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ότι μετά τις πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θέλει να ασκήσει μεγαλύτερο έλεγχο στη νομισματική πολιτική. Ο αυτοχαρακτηριζόμενος «εχθρός των επιτοκίων» επιθυμεί να υπάρξει χαμηλότερο κόστος δανεισμού ώστε να ενισχυθεί η οικονομία, προοπτική που τρομάζει τους επενδυτές οι οποίοι ζητούν αποφασιστικές αυξήσεις στα επιτόκια.

Από την άλλη, η απροθυμία της κεντρικής τράπεζας να ενεργήσει με επιθετικό τρόπο έχει δημιουργήσει προβληματισμό σχετικά με το κατά πόσο είναι ανεξάρτητη.