21 Μάιος 2018, 14:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάιος 2018, 13:48

Η ανάγκη της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων τονίστηκε στην εκδήλωση μνήμης στην Καβάλα (βίντεο)

  • (Βίντεο: Βασίλης Μαυρίδης)

Με συγκέντρωση στο άγαλμα του «Ακρίτα του Πόντου», με λαμπαδηφορία και ομιλίες στην πλατεία Ελευθερίας πραγματοποιήθηκαν οι δράσεις μνήμης των ποντιακών σωματείων Καβάλας για τη Γενοκτονία των Ποντίων, την Παρασκευή 18 Μαΐου.

Η παρουσία των Αρμενίων ήταν έντονη, αφού στήριξαν με όλες τους δυνάμεις τις εκδηλώσεις μνήμης των Ποντίων.

Από το άγαλμα του «Ακρίτα του Πόντου», εκατοντάδες μέλη ποντιακών συλλόγων της Καβάλας κρατώντας λάβαρα και πανό υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα διέσχισαν το κέντρο της Καβάλας καταλήγοντας στην πλατεία Ελευθερίας. Στο σημείο εκείνο, και στο πλαίσιο των κεντρικών εκδηλώσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό σημειώνοντας πως οι εκδηλώσεις μνήμης δεν είναι ένα μανιφέστο μίσους αλλά προάγουν την ειρηνική συνύπαρξη με τους γειτονικούς λαούς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα ξεχαστεί η ιστορική αλήθεια της επιχείρησης αφανισμού των Ελλήνων του Πόντου. Την ίδια άποψη τόνισε από το βήμα των εκδηλώσεων και η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, η οποία συμπλήρωσε ότι ο Δήμος Καβάλας δεν ξεχνά τον ποντιακό ελληνισμό.

Ακολούθησε ομιλία για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τον καθηγητή του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Σάββα Μαυρίδη, ο οποίος τόνισε την ανάγκη διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απαγγελία ποιημάτων και τραγούδια από τις χορωδίες των ποντιακών σωματείων της Καβάλας.