27 Δεκέμβριος 2013, 17:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:43

Αναβίωση των Μωμόγερων για 9η συνεχή χρονιά στο Ροδοχώρι! Βίντεο

  • Αναβίωση των Μωμόγερων για 9η συνεχή χρονιά στο Ροδοχώρι! Βίντεο

Ο Πολιτιστικός σύλλογος Ροδοχωρίου Οι Κομνηνοί αναβιώνει  για 9η συνεχή χρονιά το έθιμο  των Μωμόγερων στο Ροδοχώρι. Δείτε το βίντεο στο τέλος του άρθρου.

Ο Πολιτιστικός σύλλογος Ροδοχωρίου Οι Κομνηνοί καλεί τους φίλους του την Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014 (Ανήμερα Πρωτοχρονιάς), να αναβιώσουμε μαζί για 9η συνεχή χρονιά, το πανάρχαιο δρώμενο των Μωμόγερων στα σοκάκια του χωριού...

Δοκιμάστε τοπικά εδέσματα, κρασί & τσίπουρο βλέποντας από κοντά την αναβίωση των Μωμόγερων στους δρόμους του Ροδοχωρίου.

Οι Μωμόγεροι ξεκινάνε στις 11:00πμ μπροστά από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου αμέσως μετά από τη Θεία Λειτουργία.

Λίγα λογια για το έθιμο:

Πρόκειται για ένα έθιμο τριών χιλιάδων χρόνων, που θέλει τον άνδρα του χωριού να αρπάζει τη νύφη, συμβολίζοντας έτσι την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα.

Κεντρικό πρόσωπο του εθίμου, ο Μώμος, Θεός του γέλιου και της σάτιρας στην Αρχαία Ελλάδα, ο οποίος παρότρυνε τους δώδεκα ακολούθους του, τους Μωμόγερους, να βρουν αφορμή και σατιρίζοντας, να προκαλέσουν το γέλιο στους συγκεντρωμένους.

Στο δρώμενο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο διάβολος που υποκινεί κάθε μορφής ταραχή, ο γιατρός που διαπιστώνει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η νύφη, ο αστυνομικός που επιφέρει την τάξη και παραπέμπει τους, δράστες στη δικαιοσύνη και ο δικαστής που επιβάλλει τις ποινές στον απαγωγέα.

Το έθιμο προέρχεται από τα χωριά της επαρχίας Ματσούκας, όπου τα νεότερα χρόνια και πριν τον ξεριζωμό, πήρε χρώμα εθνικό και οι Μωμόγεροι φόρεσαν φουστανέλα. Στο νου και στην ψυχή των ελλήνων του Πόντου  η φουστανέλα της Μητροπολιτικής Ελλάδας, σήμαινε αντρεία γενναιότητα, λευτεριά

Οι Τούρκοι παρακολουθούσαν χωρίς συμμετοχή και χαιρόταν νομίζοντας πως έτσι γελοιοποιούνταν η Εθνική ενδυμασία. Τα παραγγέλματα δίνονταν σε τούρκικες λέξεις, κάτι το οποίο ήταν απαραίτητο και βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσει το έθιμο, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.

Στόχος μας είναι η διάδοση του εθίμου, ο σύλλογος μας προσπαθεί να κρατάει ζωντανά τα έθιμα που κληρονόμησε από τους προγόνους μας και σε αυτό βοηθάει και ο κόσμος που συμμετέχει ενεργά σε κάθε μας εκδήλωση.

Η εκκίνηση του εθίμου ξεκινάει κάθε χρόνο μπροστά από την εκκλησία του χωριού, όπου οι Μωμόγεροι, συνοδεία των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου και ζωντανής παραδοσιακής μουσικής, γυρίζουν τα σπίτια του χωριού και καταλήγουν στην πλατεία όπου ακολουθεί γλέντι με άφθονο κρασί, τσίπουρο και τοπικά εδέσματα.