20 Μάιος 2018, 21:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάιος 2018, 21:33

Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Δήμο Βόλβης

  • Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Δήμο Βόλβης

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ηρώο του Σταυρού, ο Δήμος Βόλβης τίμησε τη μνήμη των 353.000 Ελλήνων του Πόντου που εξοντώθηκαν από τους Τούρκους Οθωμανούς κατά το διάστημα 1915-1923. Εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, φορέων και συλλόγων του Δήμου Βόλβης κατέθεσαν στεφάνια στο Ηρώο.

Ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, στον χαιρετισμό του, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η ιστορική μνήμη επιβάλλει να μην ξεχάσουμε τη βαρβαρότητα της τουρκικής θηριωδίας που ξεκλήρισε χιλιάδες οικογένειες, σε ένα οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης ενός λαού, που συγκρίνεται μόνο με τα εγκλήματα των Ναζί. Ενώνουμε τη φωνή μας στον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Όχι μόνο για να τιμήσουμε τη μνήμη των αδικοχαμένων αδελφών μας, αλλά για να έχει η ανθρωπότητα ένα παγκόσμιο παράδειγμα προς αποφυγή.

»Δεν τιμούμε μόνο αυτούς που χάθηκαν. Τιμούμε και εκείνους που επιβίωσαν της Γενοκτονίας. Εκείνους, που αν και έχασαν γονείς, παιδιά, συγγενείς με δύναμη ψυχής έφτασαν στην Ελλάδα. Εκείνους, που υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, έφτιαξαν εκ του μηδενός εκκλησίες, σπίτια, δουλειές. Δημιούργησαν, πρόκοψαν και εξελίχθηκαν σε ένα από τα πιο δραστήρια τμήματα της Ελλάδας. Έτσι και στο Δήμο Βόλβης, ο ποντιακός ελληνισμός ρίζωσε, άνθισε, έβγαλε καρπούς. Η παρουσία των Ποντίων σήμερα, είναι η μεγαλύτερη τιμή για όσους χάθηκαν. Αποτελούν ζωντανή απόδειξη ότι ο ποντιακός ελληνισμός δηλώνει ενεργά παρών και συνεχίζει να μεγαλουργεί. Δεν θα ξεχάσουμε την 19η Μαΐου. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις ψυχές που χάθηκαν. Έχουμε χρέος και καθήκον να τους τιμούμε αιώνια».


Ο Διαμαντής Λιάμας

Ο δήμαρχος Βόλβης αναφέρθηκε στην επίθεση που δέχθηκε ο Γιάννης Μπουτάρης. «Καταδικάζω απερίφραστα την άνανδρη και απαράδεκτη επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Η χρήση βίας δεν είναι επιλογή διαμαρτυρίας σε μια δημοκρατική κοινωνία, γι αυτό και είναι απόλυτα καταδικαστέα», τόνισε χαρακτηριστικά.