21 Μάιος 2018, 09:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάιος 2018, 08:48

Τουρκία: Τον Ιούλιο με βαρύ κατηγορητήριο η δίκη του Πόντιου ακτιβιστή Γιαϊλαλί

  • Τουρκία: Τον Ιούλιο με βαρύ κατηγορητήριο η δίκη του Πόντιου ακτιβιστή Γιαϊλαλί
    Ο Θεοφάνης Μαλκίδης με τη φωτογραφία του Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί στην εκδήλωση στο Σύνταγμα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων (φωτ.: Κώστας Τζουμερκιώτης)

Αν και φυσικά απών καθότι κρατούμενος εδώ και 13 μήνες στις τουρκικές φυλακές, ο Πόντιος ακτιβιστής και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί ήταν ουσιαστικά παρών στην εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στις 19 Μαΐου στο Σύνταγμα. Και αυτό όχι μόνο γιατί η συγκλονιστική του ιστορία εμπνέει, αλλά και γιατί οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει έχουν να κάνουν και με την αρθρογραφία του για τη Γενοκτονία, εκτός από τη δράση του για την ελευθερία στο Κουρδιστάν.

Άλλωστε το αίτημα για την απελευθέρωση του Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί περιλαμβανόταν στο ψήφισμα που αντιπροσωπεία των Ποντίων προσπάθησε να θυροκολλήσει στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα, ενώ το σύνθημα «ζητάει αναγνώριση και μπαίνει φυλακή, λευτεριά στον Πόντιο Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί» ακούστηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της πορείας. Επιπλέον ο δρ Κοινωνικών Επιστημών Θεοφάνης Μαλκίδης, ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση μνήμης στο Σύνταγμα, δείχνοντας στον κόσμο τη φωτογραφία του κρατούμενου ακτιβιστή και τις φωτογραφίες των δύο στρατιωτικών που παραμένουν προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη υποστήριξε ότι η Τουρκία συνεχίζει την πολιτική της γενοκτονίας.

Ο δρ Μαλκίδης παρακολουθεί πολύ στενά την υπόθεση του Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί και της συντρόφου του Μεράλ Γκεϊλανί η οποία αφέθηκε ελεύθερη μόλις τον Φεβρουάριο για τυπικούς λόγους. Πριν από λίγες ημέρες, όπως είπε στο pontos-news.gr, στον Πόντιο ακτιβιστή επιδόθηκε το κατηγορητήριο. Η δικογραφία που σχηματίστηκε αφορά την προσβολή του Μουσταφά Κεμάλ και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την εμπλοκή με τρομοκρατικές δραστηριότητες. Η πρώτη δίκη ορίστηκε για τις 25 Ιουλίου, και αν κριθεί ένοχος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης πάνω από 100 χρόνια! Αυτή είναι η ποινή που αντιμετωπίζει και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο επικεφαλής του κύριου φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας ο οποίος συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2016.

«Εκτιμώ ότι η δημοσιότητα που έχει πάρει η υπόθεση του Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί –άλλωστε ήμουν ένας από αυτούς που την πήγαμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο–, θα εμποδίσει την Τουρκία από το να προχωρήσει στην καταδίκη, κυρίως για λόγους εντυπώσεων. Ωστόσο είναι ένα μη προβλέψιμο καθεστώς», σημείωσε.

Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί κρατείται στις φυλακές της επαρχίας Σιρνάκ στη νοτιοανατολική Τουρκία. Οι κατηγορίες τού αποδόθηκαν μετά από σχεδόν έναν χρόνο προφυλάκισης.

Ο Θεοφάνης Μαλκίδης, ο οποίος έχει επαφή και με τους γονείς του φυλακισμένου στην Αδριανούπολη Δημήτρη Κούκλατζη, τους εξήγησε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι οι δύο περιπτώσεις είναι διαφορετικές, ωστόσο τους προετοίμασε για το ενδεχόμενο το κατηγορητήριο για τους δύο στρατιωτικούς να αργήσει πολύ με δεδομένο ότι ούτε οι δικηγόροι τους έχουν κάποια σαφή εικόνα.