20 Μάιος 2018, 20:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάιος 2018, 21:21

Τζιτζικώστας: 353.000 ψυχές περιμένουν δικαίωση με την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

  • Τζιτζικώστας: 353.000 ψυχές περιμένουν δικαίωση με την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τίμησε σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με την καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, την κεντρική ομιλία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, το τρισάγιο και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Κεντρικό μήνυμα και στις φετινές εκδηλώσεις ήταν η σταθερή διατράνωση του αιτήματος και η αταλάντευτη διεκδίκηση για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των 353.000 θυμάτων του ποντιακού ελληνισμού.

Από το βήμα του Ιερού Ναού της Του Θεού Σοφίας, ο Απ. Τζιτζικώστας άρχισε την ομιλία του, εκφράζοντας την απόλυτη καταδίκη του στην επίθεση που έγινε χτες ενάντια στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, τονίζοντας ότι η βία δεν έχει καμιά θέση σε μια δημοκρατική και ελεύθερη κοινωνία.

Υπογράμμισε ότι η 19η Μαΐου δεν είναι απλά μια μέρα μνήμης και τιμής, αλλά μια ημέρα καθήκοντος και ευθύνης, που δεν αφορά στο παρελθόν, αλλά πρωτίστως στο παρόν και στο μέλλον «διότι 353.000 αθώες ψυχές περιμένουν ακόμη τη δικαίωση, με την καθολική –επιτέλους– αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Το βάρος αυτής της ευθύνης πρέπει να το σηκώσουμε όλοι μαζί». Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι κατά τις χτεσινές εκδηλώσεις μνήμης στην Αγία Σοφία, για πρώτη φορά οι ποντιακές οργανώσεις και ομοσπονδίες συμμετείχαν ενωμένες, εκπέμποντας ενιαία το μήνυμα της αναγνώρισης και της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας.

Ταυτόχρονα, έστειλε σαφές μήνυμα προς όσους αρνούνται ακόμη πεισματικά να αναγνωρίσουν την ιστορική αλήθεια. «Στο παρελθόν, έγιναν λάθη, υπήρξαν καθυστερήσεις και παραλείψεις. Σήμερα, κανείς δεν δικαιούται να ολιγωρεί ή να επαναλάβει τα ίδια λάθη. Σήμερα το καθήκον επιτάσσει να συνεχίσουμε τον αγώνα ακόμα πιο δυναμικά, ακόμα πιο αποφασιστικά. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και από την ίδια την Τουρκία, δεν αποτελεί μια πράξη ρεβανσισμού ή μισαλλοδοξίας. Αποτελεί μια πράξη ανθρωπισμού και ειρήνης, αλλά και προϋπόθεση για να προχωρήσουμε στο μέλλον. Η άρνηση της ιστορικής αλήθειας από την Τουρκία δεν εξομαλύνει τις σχέσεις μεταξύ των κρατών. Αντίθετα, προκαλεί υποψίες και βάζει εμπόδια στην οικοδόμηση υγιών σχέσεων για το μέλλον», τόνισε μεταξύ άλλων.

Μετά το τέλος της επιμνημόσυνης δέησης τελέστηκε τρισάγιο, ενώ ο Απ. Τζιτζικώστας και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

  • Φωτογραφίες: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Διαβάστε περισσότερα για τη Γενοκτονία των Ποντίων και συγκλονιστικές Μαρτυρίες στις σχετικές ενότητες του pontos-news.gr.