20 Μάιος 2018, 12:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάιος 2018, 12:16

Επετειακή έκθεση φωτογραφίας για τη Γενοκτονία των Ποντίων και τη Μάχη της Κρήτης

  • Επετειακή έκθεση φωτογραφίας για τη Γενοκτονία των Ποντίων και τη Μάχη της Κρήτης
    (Φωτ.:Σύλλογος Κρητών Φθιώτιδας)

Κρήτες και Πόντιοι μονοπωλούν το ενδιαφέρον σήμερα Κυριακή στη φθιωτική πρωτεύουσα, τη Λαμία. Οι δύο ιστορικοί σύλλογοι, που έχουν πάνω από 30 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, συνεργάζονται και παραδίδουν μαθήματα ιστορίας και πολιτισμού σε όλους, διοργανώνοντας επετειακή έκθεση φωτογραφίας για τη Γενοκτονία των Ποντίων και τη Μάχη της Κρήτης.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Λαμίας δυο σύλλογοι συνεργάζονται φέρνοντας στο φως σημαντικές πτυχές της ιστορίας. 

Οι σημερινές εκδηλώσεις ξεκινούν από το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου με μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων και για τους πεσόντες στην Μάχη της Κρήτης. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Αθανασίου Διάκου στην ομώνυμη πλατεία και οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το απόγευμα (ώρα 19:00) στην αίθουσα του κτηρίου της πρώην νομαρχίας στην πλατεία Ελευθερίας, με τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας για τον Πόντο και για την Μάχη της Κρήτης.  

Μετά τα εγκαίνια της έκθεσης θα ακολουθήσουν ομιλίες για τα ιστορικά γεγονότα από τον λαογράφο και ερευνητή Γιώργο Χατζηελευθερίου και την ιστορικό Αγλαΐα Τζιγκουνάκη και θα κλείσουν στην πλατεία Ελευθερίας με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών του Πόντου και της Κρήτης από τα χορευτικά συγκροτήματα των δύο συλλόγων.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 25 Μαΐου, με ώρες λειτουργίας 08:00-15:00 και 18:30-20:30.