20 Μάιος 2018, 10:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάιος 2018, 10:07

Πενς: Ιστορική ευκαιρία επίλυσης του Σκοπιανού άλλα... σύντομα

  • Πενς και Πομπέο μεταβαίνουν στην Τουρκία για να διαπραγματευτούν εκεχειρία στη Συρία
    Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς (φωτ.: EPA / Shawn Thew)

Ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του ονοματολογικού ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια βλέπει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, θέλοντας άμεσα εξελίξεις, όπως επισήμανε το Σάββατο στον Αλέξη Τσίπρα κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας. Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση για τη συνομιλία των δύο ανδρών, όπου αφορούσε τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συνεχάρη τον πρωθυπουργό για τον εποικοδομητικό του ρόλο στην διαπραγματευτική διαδικασία, σημειώνοντας πως ο παράγοντας του χρόνου πρέπει να ληφθεί υπόψη.

«Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς μίλησε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα για να εκφράσει την εκτίμησή του για τον ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει, μαζί με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στις προσπάθειες επίλυσης της μακρόχρονης διένεξης του ονοματολογικού. Συμφώνησαν ότι οι δύο πλευρές έχουν μια ιστορική ευκαιρία να επιλύσουν αυτό το ζήτημα και ότι ο χρόνος πρέπει ληφθεί υπόψη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, εξέφρασε την στήριξη του στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι δύο χώρες για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής ονομασίας, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η επίλυση του ονοματολογικού θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

«Ο αντιπρόεδρος ενθάρρυνε τον πρωθυπουργό Τσίπρα να συνεχίσει να συνεργάζεται με τον πρωθυπουργό Ζάεφ για μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Η επίλυση αυτού του ζητήματος θα προωθήσει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή», καταλήγει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.