20 Μάιος 2018, 09:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάιος 2018, 08:57

Η εκδήλωση της Γενοκτονίας των Ποντίων στην Αθήνα σε φωτογραφίες

  • Η εκδήλωση της Γενοκτονίας των Ποντίων στην Αθήνα σε φωτογραφίες

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε η αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς στην πλατεία Συντάγματος με Εύζωνες που φορούσαν φορεσιά Πόντιου αντάρτη, το τελετουργικό που σηματοδοτεί κάθε 19η Μαΐου την έναρξη της εκδήλωσης Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Ακολούθησε το τρισάγιο, το οποίο τέλεσε ο αιδεσιμολογιώτατος πατέρας Δημήτριος Νίκας, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου, στη μνήμη των 353.000 ψυχών.

Στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων Γιώργος Βαρυθυμιάδης, εκπροσωπώντας την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και στη συνέχεια ο κεντρικός ομιλητής της φετινής εκδήλωσης μνήμης δρ Κοινωνικών Επιστημών Θεοφάνης Μαλκίδης πήρε τον λόγο. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην άδικη φυλάκιση του Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί και την αδικαιολόγητη κράτηση στην Αδριανούπολη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ενώ εξήγησε πως και γιατί η Τουρκία συνεχίζει την πολιτική της γενοκτονίας.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε η κατάθεση των έξι στεφάνων που, όπως κάθε χρόνο, σχημάτιζαν τον αριθμό 353.000. Το κλίμα συγκίνησης επιχείρησε να αμαυρώσει μια μειοψηφία, που έβαλε φωτιά σε τουρκική σημαία, αλλά το περιστατικό δεν πήρε έκταση. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων, ο Ηλίας Υφαντίδης συγκλόνισε με τη λύρα και τη φωνή του στο «Πάρθεν η Ρωμανία» και οι πυρριχιστές πήραν τη θέση τους μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη για τη σέρρα που κέρδισε το χειροκρότημα του κόσμου.

Gallery
Εκδηλωσεις