20 Μάιος 2018, 15:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάιος 2018, 21:44

Μοναδική στιγμή στον Άγνωστο Στρατιώτη: Τέσσερις Πόντιοι Εύζωνες μαζί στην αλλαγή φρουράς (βίντεο)

  • Οι εκδηλώσεις μνήμης της ΠΟΕ σε Αθήνα και Πειραιά για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων
    Μοναδικό στιγμιότυπο στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη το 2018 (φωτ.: Κώστας Τζουμερκιώτης)

Κάθε χτύπημα του τσαρουχιού σκορπά ρίγος συγκίνησης, κάθε πάτημα της μπότας στέλνει ένα δυνατό μήνυμα. Οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων τιμούν με τον δικό τους τρόπο τα 353.000 θύματα και κερδίζουν το θερμό χειροκρότημα του κόσμου.

Χθες, ανήμερα τη 19η Μαΐου, στις 19:00 τέσσερις Εύζωνες, δύο με τα «λευκά» και δύο με τη στολή του Πόντιου αντάρτη, έφτασαν στο μνημείο.

Μοναδική στιγμή, ωστόσο, ήταν όταν στις 20:00, την ώρα που οι δεκατρείς πυρριχιστές είχαν λάβει θέσεις προκειμένου να αποδώσουν τον πυρρίχιο χορό - σέρρα, άλλοι τέσσερις Εύζωνες έφτασαν από το στρατόπεδο της Ηρώδου Αττικού για την αλλαγή.

Αφού ανέβηκαν με συντονισμένο βήμα προκειμένου να παρουσιάσουν όπλα (οι Πόντιοι Εύζωνες χαιρετούν στρατιωτικά, μιας και δεν φέρουν όπλο), για λίγα λεπτά πάνω στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη βρίσκονταν τέσσερις Πόντιοι Εύζωνες, σε μια μοναδικού συμβολισμού «συνάντηση» που έγινε εφικτή μόλις το 2016, καθώς τότε η Προεδρική Φρουρά κατάφερε να αποκτήσει τις επιπλέον στολές.

Μετά την αλλαγή, τη δεύτερη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, και ενόσω στα δύο φυλάκια πήραν θέση δύο Εύζωνες με τη στολή του αντάρτη και δύο με τη φουστανέλα, οι πυρριχιστές με τις δικές τους φορεσιές χτύπησαν δυνατά τα δικά τους πόδια, σε ένα φόρο τιμής στους προγόνους τους.

Εκδηλωσεις