20 Μάιος 2018, 04:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάιος 2018, 04:03

Όλα όσα έγιναν στο Σύνταγμα, στην εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτο, βίντεο)

  • Ο Γιάννης Αποστολίδης για τις Τρίπολες και τον οργανωμένο ποντιακό χώρο
    (Φωτ.: Κώστας Τζουμερκιώτης)

Χωρίς να τοιχοκολληθεί το ψήφισμα των Ποντίων στην πρεσβεία της Τουρκίας στο κέντρο της Αθήνας ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου η ειρηνική πορεία από το Σύνταγμα, με την οποία κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Οι «διαβουλεύσεις» με τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης δεν απέδωσαν καρπούς, καθώς απαγορεύτηκε σε αντιπροσωπεία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος ακόμα και να πλησιάσει τις κλούβες που έκλειναν την οδό Ρηγίλλης· η ίδια απαγόρευση ίσχυσε και για τους φωτορεπόρτερ. Ο κόσμος που περίμενε υπομονετικά στη συμβολή με τη Βασιλίσσης Σοφίας δεν σταμάτησε να φωνάζει συνθήματα στέλνοντας το δικό του μήνυμα προς την τουρκική πρεσβεία. Κάποιοι άναψαν κι ένα κερί για τη μνήμη των 353.000 θυμάτων, όσο ο Ηλίας Υφαντίδης τραγουδούσε το «Πάρθεν η Ρωμανία».

Στις φετινές εκδηλώσεις της Αθήνας κυριάρχησε το αίτημα για την αποφυλάκιση του Πόντιου ακτιβιστή Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί.

Ήταν το θέμα με το οποίο ξεκίνησε την ομιλία του ο δρ Κοινωνικών Επιστημών Θεοφάνης Μαλκίδης («η Τουρκία συνεχίζει να κάνει γενοκτονία» είπε αναφερόμενος τόσο στην κράτηση του ελληνικής καταγωγής Τούρκου πολίτη, όσο και στην κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών), ενώ ο επί 13 μήνες κρατούμενος ήταν παρών και στα συνθήματα. «Ζητάει αναγνώριση και μπαίνει φυλακή, λευτεριά στον Πόντιο Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί», βροντοφώναξαν νέοι και νέες.

Η νεολαία πρωταγωνίστησε και φέτος, με πολλά μέλη του οργανωμένου ποντιακού χώρου να φορούν μαύρες μπλούζες με συνθήματα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, ενώ κάποια έφεραν και περιβραχιόνια του πένθους. «Όσο ζούμε θα σας ενοχλούμε» ήταν το σύνθημα που δονούσε την ατμόσφαιρα κατά την πορεία προς την πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα.


Η αστυνομία απαγόρευσε στην πορεία έστω και να προσεγγίσει την πρεσβεία της Τουρκίας (φωτ.: Κώστας Τζουμερκιώτης)

Από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου το ενδιαφέρον ήταν στην κάτω μεριά της πλατείας, εκεί όπου είχαν στηθεί τα περίπτερα της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής (ΕΠΟΝΑ) και του Παμποντιακού Συλλόγου «Αργώ» στα οποία οι περιστατικοί μπορούσαν να ενημερωθούν για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Η εκδήλωση μνήμης ξεκίνησε ακριβώς στις 19:00 με την άφιξη των πέντε Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς. Μόλις οι δύο με τη στολή του Πόντιου αντάρτη και οι δύο με τα «λευκά», την επίσημη ευζωνική στολή, πήραν τη θέση τους στο μνημείο, ο αιδεσιμολογιώτατος πατέρας Δημήτριος Νίκας, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου, τέλεσε το τρισάγιο.

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων Γιώργος Βαρυθυμιάδης, εκπροσωπώντας την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος. «Μόλις έναν χρόνο πριν από τη συμπλήρωση της εκατονταετηρίδας από την έναρξη της τελευταίας φάσης υλοποίησης του γενοκτόνου σχεδιασμού του Κεμάλ, δεν έχουμε το δικαίωμα να μιλάμε μόνο για ιστορικές μνήμες αλλά και για ιστορική δικαίωση», είπε στην αρχή της ομιλίας του.


(Φωτ.: Κώστας Τζουμερκιώτης)

Αυτό που ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση εκ μέρους όλων των Ποντίων είναι να προχωρήσει στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων, να επαναφέρει το κεφάλαιο που αναφέρεται στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην εξεταστέα ύλη της Γ΄ Λυκείου, και να συμπεριλάβει στην ατζέντα του υπουργείου Εξωτερικών το αίτημα για τη διεθνή αναγνώριση. Επιπλέον, από τους ποντιακή καταγωγής βουλευτές ζήτησε να αναλάβουν πρωτοβουλίες.

«Εμείς δεν περιμένουμε τα 100 χρόνια. Σήμερα είναι 19η Μαΐου, η κορύφωση των εκδηλώσεων. Εμείς αγωνιζόμαστε όλο το χρόνο, το κάνουμε πράξη καθημερινά, είναι τρόπος ζωής για εμάς στον οργανωμένο ποντιακό χώρο. Θεωρώ ότι ανανεώνουμε το ραντεβού και τους όρκους μας για τη 19η. Αν δεν δικαιωθούμε για τους στόχους μας για τη διεθνή αναγνώριση, δεν θα σταματήσουμε ποτέ», δήλωσε στο pontos-news.gr ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης.


Ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης στο βήμα (φωτ.: Κώστας Τζουμερκιώτης)

Ακολούθως στο βήμα ανέβηκε ο δρ Κοινωνικών Επιστημών Θεοφάνης Μαλκίδης, ο κεντρικός ομιλητής της φετινής εκδήλωσης μνήμης. Με άξονα την άδικη φυλάκιση του Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί και την αδικαιολόγητη κράτηση στην Αδριανούπολη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, εξήγησε γιατί η Τουρκία συνεχίζει την πολιτική της γενοκτονίας.

«Αν το έγκλημα δεν τιμωρείται, επαναλαμβάνεται. Θεωρώ πως αυτά που συμβαίνουν με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και με τον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί συνδέουν το χθες με το σήμερα και κυρίως με την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τα εγκλήματά της», υπογράμμισε μιλώντας στο pontos-news.gr. Σχετικά με την επίσημη ατζέντα του ελληνικού κράτους για τη Γενοκτονία υπενθύμισε ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά, ούτε καν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών!


Λουλούδια για τον Θεοφάνη Μαλκίδη(φωτ.: Κώστας Τζουμερκιώτης)

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε η κατάθεση των έξι στεφάνων που, όπως κάθε χρόνο, σχημάτιζαν τον αριθμό 353.000. Στεφάνι κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Ανθίδου-Σταματάκη και Νίνα Κασιμάτη, η εκπρόσωπος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ Άννα Καραμανλή, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Λουκάς Αντώναρος, ο δήμαρχος Αχαρνών Γιάννης Κασαβός, ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Γιώργος Καπλάνης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων Κυριάκος Μπατσάρας, ο δρ Κοινωνικών Επιστημών Θεοφάνης Μαλκίδης, ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων Γιώργος Βαρυθυμιάδης, η αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Αθηνά Σωτηριάδου, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, ο αντιδήμαρχος Σαλαμίνας Γιάννης Σκιαδίτης και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος Γιώργος Χριστοδουλάκης.


Στιγμιότυπο από την κατάθεση στεφάνων (φωτ.: Κώστας Τζουμερκιώτης)

Μελανό σημείο στη συγκέντρωση ήταν το κάψιμο της τουρκικής σημαίας την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η κατάθεση στεφάνων. Η συγκεκριμένη κίνηση καταδικάστηκε από την πλειοψηφία των παρευρισκομένων, οι οποίοι επενέβησαν ώστε να μην υπάρξει συνέχεια στο περιστατικό. «Αυτοί που έκαψαν τη σημαία είναι ίδιοι σαν τον Κεμάλ. Και αναλαμβάνω την ευθύνη αυτού που λέω. Δεν έχουν καμιά δουλειά ανάμεσά μας και δεν ανήκουν στον οργανωμένο ποντιακό χώρο. Εμείς είπαμε και στα όργανά μας ότι όποιοι καίνε σημαίες δεν έχουν καμία δουλειά εδώ», ήταν το σχόλιο που έκανε στο pontos-news.gr ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης.

Η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων συνεχίστηκε κανονικά μετά το περιστατικό με την τουρκική σημαία, το οποίο έληξε σε λίγα μόλις λεπτά.

Μετά την τήρηση ενός λεπτού σιγής, η λύρα και η φωνή του Ηλία Υφαντίδη, με το νταούλι του Παναγιώτη Κοπαλίδη, απέδωσαν το «Πάρθεν η Ρωμανία» προτού οι δεκατρείς πυρριχιστές πάρουν τη θέση τους μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Δεν πρόλαβαν όμως να χορέψουν τα βήματα του πολεμικού χορού των Ποντίων, τους… διέκοψε η Προεδρική Φρουρά. Η ώρα ήταν 20:00 και ήταν η στιγμή για μία ακόμα αλλαγή φρουράς. Μόνο που αυτήν τη φορά η συγκίνηση ήταν διπλή, καθώς οι δύο Πόντιοι Εύζωνες αντικαταστάθηκαν από άλλους δύο. Για μια μοναδική στιγμή πάνω στο μνημείο να αποδίδουν τιμές βρίσκονταν τέσσερις Εύζωνες με την ποντιακή στολή και τέσσερις με τα «λευκά».


Τέσσερις Εύζωνες με τη στολή του Πόντιου αντάρτη στο μνημείο (φωτ.: Κώστας Τζουμερκιώτης)

Με το που τελείωσε η δεύτερη αλλαγή οι χορευτές απέδωσαν τον πυρρίχιο χορό - σέρρα βάζοντας άψιμον στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και κερδίζοντας το χειροκρότημα του κόσμου. Όταν το φως της ημέρας έφτανε στη δύση του και ο ουρανός απέκτησε τα χρώματα του δειλινού, τα λάβαρα των σωματείων βγήκαν στο δρόμο για την πορεία. «Η ιστορία γράφτηκε με αίμα και με πόνο. Δεν ήταν εθνοκάθαρση, γενοκτονία μόνο», «Αφήσαμε τα σπίτια μας με κρύα και με χιόνια, δεν θα το ξεχάσουμε ούτε σε 1.000 χρόνια», «Το αίμα των αθώων δεν στεγνώνει» βροντοφώναξαν οι Πόντιοι, στέλνοντας με τη φωνή τους το μήνυμα σε όλη την Ελλάδα ότι οι μνήμες είναι ζωντανές και η ιστορία δεν ξεχνιέται και δεν παραχαράσσεται.


Δεκατρείς πυρριχιστές απέδωσαν τον πυρρίχιο χορό - σέρρα

Εκδηλωσεις