20 Μάιος 2018, 00:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάιος 2018, 01:40

Αβραάμ Ορτέλιους: Ο δημιουργός του πρώτου σύγχρονου άτλαντα

  • Αβραάμ Ορτέλιους: Ο δημιουργός του πρώτου σύγχρονου άτλαντα
    (Φωτ.: The Library of Congress)

Πρωτοπόρος χαρτογράφος και γεωγράφος ήταν ο Αβραάμ Ορτέλιους, ο οποίος είναι ο δημιουργός του πρώτου σύγχρονου άτλαντα, του Theatrum Orbis Terrarum (Θέατρο του Κόσμου), ο οποίος εκδόθηκε σαν σήμερα το 1570.

Ο Φλαμανδός είχε περιπετειώδη παιδική ηλικία, καθώς γεννήθηκε το 1527 στο Άντβερπ, αλλά η οικογένειά του καταγόταν από το Άουγκσμπουργκ και διώχθηκε για προντεσταντισμό το 1535. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, τον πήρε υπό την προστασία του ο θείος του, με τον οποίο μετακόμισε αργότερα στο Λονδίνο. Το 1547 ξεκίνησε να δουλεύει ως χαρτογράφος και έκανε ταξίδια σε όλη την Ευρώπη. Ο πρώτος του χάρτης εκδόθηκε το 1564, τον επόμενο χρόνο δημοσίευσε έναν χάρτη της Αιγύπτου και ακολούθησαν αρκετοί ακόμα.

Στις 20 Μαΐου εκδόθηκε το Theatrum Orbis Terrarum σε τρεις γλώσσες, ολλανδικά, γαλλικά και γερμανικά, ενώ περιλάμβανε 53 χάρτες.

Ως το τέλος της ζωής του δημοσίευσε αρκετούς χάρτες, ενώ το 1575 έγινε επίσημος χαρτογράφος του Ισπανού βασιλιά Φίλιππου Β΄. Ο Αβραάμ Ορτέλιους ήταν από τους πρώτους χαρτογράφους που πρόσθεταν τις πηγές και τα ονόματα των δημιουργών των αυθεντικών χαρτών. Παράλληλα, αλληλογραφούσε με επιστήμονες και ουμανιστές από όλη την Ευρώπη, γεγονός που τον κατέστησε ως έναν από τους μεγαλύτερους διανοούμενους της εποχής τους.

Η google τιμά την επετείου έκδοσης του παγκόσμιου άτλαντα με ένα ειδικό doodle.