19 Μάιος 2018, 23:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάιος 2018, 23:49

Το 1ο Λύκειο Καλαμαριάς «Φροντιστήριον Τραπεζούντος» για τη Γενοκτονία των Ποντίων (βίντεο)

  • Το 1ο Λύκειο Καλαμαριάς «Φροντιστήριον Τραπεζούντος» για τη Γενοκτονία των Ποντίων (βίντεο)

Μια εκδήλωση που ξύπνησε μνήμες από το παρελθόν και μεταλαμπάδευσε την ιστορία των Ποντίων στις νεότερες γενιές ήταν αυτή που πραγματοποίησε το 1ο Γενικό Λύκειο Καλαμαριάς, το οποίο φέρει το ιστορικό προσωνύμιο «Φροντιστήριον Τραπεζούντος», σε ανάμνηση ενός από τα σημαντικότερα σχολεία του Πόντου. Η εκδήλωση έγινε την Παρασκευή 18 Μαΐου και οργανώθηκε από τους μαθητές για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

353 φανάρια στους δρόμους της Καλαμαριάς.

Μαθητές του σχολείου και γονείς πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της Καλαμαριάς, τιμώντας την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Όλοι κρατούσαν φανάρια στη μνήμη των θυμάτων, τα παιδιά φορούσαν παραδοσιακές φορεσιές του Πόντου και μουσικοί ερμήνευαν ποντιακά τραγούδια. «Ξεκινήσαμε την πρωτοβουλία των 353 φαναριών στο δρόμο, όσων και των Ποντίων που χάθηκαν κατά την Γενοκτονία» ανέφερε η διευθύντρια του σχολείου Έφη Ζιώγα, στην κάμερα της ΕΡΤ3.

Αργότερα, έξω από το δημαρχείο παρουσίασαν το δρώμενο «Επάρ' την ψυ' μ' – 353 φλόγες» αναπαριστώντας τις δραματικές στιγμές που πέρασαν οι πρόγονοί τους. Τις εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του και ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης.


(Βίντεο: ΕΡΤ3)

Εκδηλωσεις